Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично е наредил на екипа си да замразят повече от 391 милиона долара финансова помощ за Украйна дни преди да притисне новия президент на източноевропейската страна да разследва водещ кандидат за държавен глава от Демократическата партия.

Това разкриха двама висши представители на администрацията на САЩ, цитирани от вестник "Ню Йорк таймс".

Тръмп притискал Зеленски да разследва сина на Байдън

Тръмп притискал Зеленски да разследва сина на Байдън

Самият Байдън не вярва в тези слухове, защото няма доказателства

Тръмп е издал заповедта на изпълняващия длъжността началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни, на който е заявено, че администрацията проверява дали разходите са необходими, поясняват източниците.

Времето на решението да се блокира помощта и личното участие на Тръмп, което за първи път беше съобщено от "Вашингтон пост", е още един нов важен елемент от разразилия се дебат по казуса. Тръмп притиснал Владимир Зеленски да разследва корупционен случай срещу вицепрезидента Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън.

Водещите демократи настояват администрацията да предаде всички документи по случая. Дори преди новината, че Тръмп е замесен в замразяването на помощта за Украйна, демократи предупредиха, че действията на президента могат да доведат до процедура по импийчмънт.

Тръмп търси компромат срещу Джо Байдън, потвърди украински представител

Тръмп търси компромат срещу Джо Байдън, потвърди украински представител

Антон Геращенко, висш съветник във вътрешното министерство на Украйна, съобщи, че в момента не се води разследване, но правителството ще "провери"

Повече от 140 демократи в Камарата на представителите и един независим обявиха, че подкрепят импийчмънт.

Тръмп отрича, че е задържал помощ за Украйна в опит да натисне украинския лидер Владимир Зеленски.

Американският лидер не е обсъждал отлагането на военната помощ по време на телефонния разговор със Зеленски на 25 юли, според източници. Украински представител разкри, че правителството на Зеленски е научило за отложената помощ един месец след разговора.

Адвокатът на Тръмп призна, че е натиснал Украйна да разследва Байдън

Адвокатът на Тръмп призна, че е натиснал Украйна да разследва Байдън

Телефонният разговор между Тръмп и Зеленски е проведен на 25 юли