Украински представител потвърди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп търси компромат срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Правителството на Украйна чака зелена светлина от Тръмп за разследване на бизнес отношенията на сина на Байдън с една от енергийните компании в източноевропейската страна.

Антон Геращенко, висш съветник във вътрешното министерство на Украйна, съобщи, че в момента не се води разследване, но правителството ще "провери", когато администрацията на Тръмп поиска официално, информира The Daily Beast.

Преди дни американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън.

"Ясно е, че Тръмп търси компромат, за да дискредитира опонента си Байдън, да отмъсти за приятеля си Пол Манафорт, който излежава седемгодишна присъда", каза украинският политик пред медията.

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

"Някой достатъчно тъп ли е да повярва"

"Не разследваме Байдън в Украйна, тъй като не сме получили официална молба да го правим", добави Геращенко.

Руди Джулиани, адвокатът на Тръмп, потвърди, че е натиснал Украйна да разследва Байдън.

Украйна е готова да разследва връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма", отбеляза Геращенко.

Тръмп разговаря с украинския президент Владимир Зеленски на 25 юли.

Междувременно АФП съобщава, че Зеленски ще проведе разговори с Тръмп в Ню Йорк през следващата седмица. Това ще е първата им среща от встъпването в длъжност на Зеленски през май.

Украинският лидер ще бъде в САЩ между 23 и 26 септември, за да участва в Общото събрание на ООН.