Германските власти съобщиха, че трима души са задържани при антитерористична операция като част от усилията за задържане на екстремисти, изпратени от ДАЕШ („Ислямска държава”) в Европа, цитирани от АП.

От Федералната криминална полиция на Германия уточниха, че шест локации в две германски провинции са претърсени днес. Допълва се, че трима души са задържани и „огромен брой материали” са иззети. Не се разкрива повече информация. Първи съобщи за операцията „Ди Велт”.

Задържаните са сирийци. 

Тримата задържани е възможно да са „спяща клетка”, свързана с терористите от Париж.

Повече от 200 служители на специалните полицейски части са взели участие в акцията.

Задържаните са идентифицирани като 17-годишният Махир ал Х., 18-годишният Ибрахим М. и 26-годишният Мохамед А.

Те са напуснали Сирия в края на октомври и са преминали през Турция и Гърция. В Германия са пристигнали в средата на ноември.

Вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че тримата очевидно са използвали същата мрежа за трафик на мигранти като тези терористи, които убиха 130 души в Париж през ноември миналата година.

Той добави, че те са следени от германската полиция от месеци.

От полицията подчертаха, че атаките в Париж и Брюксел през последната година показват, че „Ислямска държава” е използвала мигрантския поток, за да изпрати екстремисти в Европа. Властите са получили над 400 сигнала за хора, които са свързани с тероризъм, но впоследствие се оказало, че повечето са неверни. Обаче 60 случая се разследват.