Премиерът на Канада Джъстин Трюдо изрази съжаление за отношението си към политически скандал, който му струва двама министри и близък съветник, но той не се извини и уверява, че законите не са били нарушени, а също така не е имало неетични действия от негова страна и екипа му, пише "Гардиън".

Тежки последни няколко седмици. Канадците очакват и заслужават доверие в институциите и хората, които работят в тях...Взех си и ще продължа да си вземам поука от случилото се през последните дни и седмици, каза той.

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Трюдо с месеци притиска и заплашва министър на правосъдието и главен прокурор

Министър-председателят и приближените му съветници са обвинени в оказване на натиск върху бившия главен прокурор Джоди Уилсън-Рейболд да прекрати разследване срещу инженерната компания SNC-Lavalin, която се предполага, че е подкупвала либийското правителство, за да си осигури изгодни договори за строителство.

Компанията, която е наела 9000 работници в Канада, е базирана в провинция Квебек, където либералите на Трюдо се нуждаят от места, за да спечелят федералните избори през октомври.

Скандалът хвърля сянка върху имиджа на Трюдо за прозрачно правителство на Канада и потенциално може да му навреди на вота.

Помирителното му изказване пред журналистите днес има за цел да отклони общественото мнение от скандала.

Трюдо отрича, че е замесен в случая заради партийни или политически причини. Той твърди, че е отговорен за защитата на работните места на канадците.

Канадският министър на бюджета напуска кабинета на Трюдо заради скандал

Канадският министър на бюджета напуска кабинета на Трюдо заради скандал

Причината е политическият натиск върху бившия главен прокурор

Премиерът заяви, че е допуснал грешки и призна за "ерозия в доверието" между кабинета му и Джоди Уилсън-Рейболд, която беше отстранена от поста през януари, а в средата на февруари се оттегли от кабинета.

Канадският премиер за първи път коментира скандала.