САЩ разглеждат възможността да изпратят тежко въоръжение на подкрепяни от ЦРУ бунтовници в Сирия, пише американското авторитетно издание "Вашингтон пост".

Предложението, което включва доставяне на оръжия, които ще помогнат на тези сили да се защитят от руски бойни самолети и артилерия, е включено в дневния ред на наскоро проведена среща между президента Обама и екипа му по национална сигурност.

Към момента планът нито е одобрен, нито е отхвърлен, което според американски представители отразява растящия скептицизъм на администрацията относно тайните програми на ЦРУ, които през последните три години включваха обучаване и въоръжаване на хиляди сирийски бунтовници.

Операцията беше като основна стратегия на САЩ за оказване на натиск върху сирийския президент Башар Асад да се оттегли. Но американски източници поясниха, че има все повече съмнение такъв разширен вариант да доведе до този резултат заради интервенцията на Москва. Обама, изтъкват източници, изглежда е склонен да остави решението за програмата на ЦРУ на следващия президент на САЩ.

Според критици на предложението увеличаването на доставките оръжие само ще утежни ситуацията и ще доведе до още повече насилие в Сирия без да бъде постигната фундаментална промяна. Но от друга страна бездействието носи рискове Алепо да падне и десетки хиляди бунтовници, подкрепяни от ЦРУ, да потърсят по-надеждни съюзници. От това САЩ могат да загубят влиянието си върху регионални партньори, които до момента се въздържат да доставят по-опасни оръжия на опозицията.

Предложението за разширяване на програмата на агенцията, нареченo "План Б", защото може да се приложи след провал на дипломатическите усилия, все още има поддръжници, включително шефът на ЦРУ Джон Бренън и военният министър Аштън Картър. Но държавният секретар Джон Кери и други противници изразяват скептицизма си относно евентуално ескалиране на ситуацията в този момент. Те се страхуват, че новите оръжия могат да доведат до убийството на руски военнослужещи и до конфронтация с Москва.