Във вторник съд в Истанбул осъди ефективно служител на местното консулство на САЩ за подпомагане на мрежата, която Анкара обвинява в опит за преврат през 2016 г., в присъда, която може допълнително да обтегне отношенията между Турция и САЩ, съобщава "Ройтерс".

Назми Мете Кантурк, турски служител по сигурността в консулството в Истанбул, получи присъда да бъде затворен за пет години и два месеца. Съдът не е арестувал Кантурк, което означава, че той ще бъде свободен в очакване на обжалване.

Турция сряза САЩ за критиките им за осъдения служител на консулството

Турция сряза САЩ за критиките им за осъдения служител на консулството

"Върховенството на закона господства в Турция"

Дела срещу граждани на САЩ и консулски служители в Турция са сред много източници на раздори между съюзниците от НАТО, чиито връзки се влошиха поради различията в политиката за Сирия и закупуването на руска система за противоракетна отбрана от Анкара и през последните седмици, когато Турция тестваше ракетната система С-400, което предизвика яростен отговор от Вашингтон.

В последната си защита във вторник Кантурк отрече да е последовател на живеещия в САЩ духовник Фетхулах Гюлен, обвиняван от Турция за неуспешния преврат през 2016 г., и заяви, че работата му изисква координация с местните власти по въпросите на сигурността.

"По заповед на моя мениджър срещнах хора, които трябваше да срещна като част от работата си. Хората на тези длъжности са държавни служители, назначени от правителството", каза той. "Не е възможно да разбера дали тези хора са били замесени в престъпление", каза той.

Пентагонът плаши Турция с "тежки последствия" заради изпитанията на С-400

Пентагонът плаши Турция с "тежки последствия" заради изпитанията на С-400

Руската противоракетна система остава бариера за двустранното им сътрудничество

Съпругата му Севим и дъщеря му Ирем, също обвинени в членство в терористична организация, бяха оправдани. Те казаха, че първоначално са били задържани, тъй като полицията не е могла да намери Мете Кантурк и са били задържани девет дни. Те казаха, че им е казано, че не са ангажирани с разследването, но по-късно са обвинени заедно с него.

Според властите, последователи на Гюлен, бивш съюзник на президента Тайип Ердоган, са проникнали в полицията, съдебната система, военните и други институции. Турция смята мрежата за терористична организация. Гюлен отрече да е участвал в опита за преврат.

Кантурк е третият осъден служител на консулството на САЩ. Хамза Улукай беше осъден на 4 години и половина затвор по обвинения в тероризъм. Метин Топуз, преводач от Американската администрация за борба с наркотиците в консулството в Истанбул, беше осъден през юни на близо девет години затвор за подпомагане на мрежата на Гюлен.

САЩ затвориха дипломатическите мисии в Турция заради терористична заплаха

САЩ затвориха дипломатическите мисии в Турция заради терористична заплаха

Отбелязва се, че консулските услуги ще бъдат временно прекратени

Анализаторите казват, че отношенията между Анкара и Вашингтон могат да бъдат допълнително обтегнати, ако Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия и първият кандидат, спечели президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Подобни опасения, наред с други геополитически въпроси, доведоха до рязък спад на турската лира, която многократно достигна нови рекордно слаби нива през последните месеци.

Валутата отслабна допълнително след решението на съда, от 8,1810 за долар до 8,1975 в 1442 GMT, преди да възвърне известна позиция.

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Коронавирусът и проблемни отношения със САЩ и европейски държави поразяват турската икономика