Германия призова Турция да прекрати "цикъла на разведряване и провокация" в Източното Средиземноморие след решението на Анкара да върне изследователски кораб в спорни води, информира АФП.

Ако Турция поднови проучванията за газ в най-спорните морски райони в Източното Средиземноморие, това ще доведе до сериозни спънки в усилията за деескалация, предупреди външният министър на Германия Хайко Маас преди посещение в Кипър и Гърция.

Турция е пряка заплаха за регионалния мир, атакува Гърция

Турция е пряка заплаха за регионалния мир, атакува Гърция

На Турция не може да се разчита

"Анкара трябва да прекрати цикъла на разведряване и провокация, ако правителството е заинтересовано да преговаря", призова Маас, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

В понеделник Турция отново покачи напрежението със съседите си след съобщението, че връща кораба за сеизмични проучвания Oruc Reis в Източното Средиземноморие.

Маас отбеляза, че ще увери Гърция и Кипър, че имат "пълната солидарност" на Германия. Той призова Турция да увери, че диалогът с Гърция не е възпрепятстван от "едностранни действия".

Ситуацията около Турция може да бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Гърция и Турция са в спор за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие

Междувременно Гърция няма да преговаря, докато корабът за проучвания не се изтегли от гръцкия континентален шелф, обяви говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс".

Докато Oruc Reis е в района, ние няма да преговаряме с Турция, подчерта Стелиос Пецас пред Skai Radio.

Вчера Атина определи решението на Анкара да прати кораба до Кастелоризо, гръцки остров до турското крайбрежие, като "голяма ескалация" и "пряка заплаха за мира в региона".

ЕС предупреди, че ако Турция продължи с операцията в региона, ще последват санкции най-рано от декември.