Турция разкритикува Франция за "нечестното" съобщение на Елисейския дворец след телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и френския лидер Еманюел Макрон, съобщава Анадолската агенция.

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Разногласията показват дълбокото недоверие

В края на миналия месец имаше подобен спор между Турция и САЩ, след като администрациите на двете държави разпространиха противоречиви съобщения за проведения между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган телефонен разговор.

Говорител на турското външно министерство обяви, че съобщението на Елисейския дворец невярно представя дискусията им за спирането на огъня в Сирия.

"Противоположно на съобщението на Елисейския дворец относно телефонен разговор между нашия президент и президента на Франция Макрон за Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарната ситуация в Сирия, Макрон не е споменавал Африн" в Северозападна Сирия, поясни говорителят.

В съобщението от френска страна се казва, че президентът на републиката е подчертал, че хуманитарното примирие се отнася за цяла Сирия, включително Африн, и трябва да бъде приложено навсякъде и от всички без да се отлага прекратяването на насилието.

Турският говорител разкритикува съобщението като "нечестно", подчертавайки, че Турция е съобщила пред френските власти недоволството си от "предоставянето на фалшива информация на обществото".

Резолюцията призовава за 30-дневно спиране на огъня в Сирия. Анкара обяви, че тя не се отнася за операцията на Турция срещу сирийските кюрди в Африн.