Турският сондажен кораб, който е в центъра на спора с Гърция за потенциално богати на газ залежи в Източното Средиземноморие, се върна на пристанището, съобщи турското Министерство на енергетиката, цитирано от АФП.

Корабът Oruc Reis за сеизмични проучвания се превърна в символ на растящите апетити на Турция да открие природен газ в спорните води въпреки опозицията на Гърция и Кипър.

Турция срещу ЕС: Европейските санкции са скъсване с реалността

Турция срещу ЕС: Европейските санкции са скъсване с реалността

Европейския парламент е "предубеден" за Кипър

Подкрепян от фрегати на турските ВМС, корабът бе разположен първо през август и отново през октомври във водите около гръцкия остров Кастелоризо.

Анкара пренебрегна призивите на ЕС и САЩ да изтегли кораба от спорния регион. Турското правителство твърди, че територията е част от континенталния шелф на страната.

Нашият кораб завърши сеизмичните проучвания в района Демре, които започнаха на 10 август и сега се върна на пристанище Анталия в Южна Турция, написа енергийното министерство в "Туитър".

ЕП призова за налагане на санкции на Турция

ЕП призова за налагане на санкции на Турция

Парламентът прие резолюция

Министерството допълни, че корабът е събрал "10 995 километра" информация.

Брюксел заплаши да наложи санкции на Анкара заради действията й в региона. Евролидерите се очаква да решат на среща на върха на 10-11 декември дали да наложат наказателни мерки.