Турция обмисля да закупи руски изтребители Су-35 и Су-57, ако не успее да се споразумее със САЩ за доставката на американски изтребители F-16. Това заяви ръководителят на турската отбранителна индустрия Исмаил Демир, цитират от ТАСС.

"Ако Съединените щати не се съгласят на сделка за F-16 след ситуацията със самолетите F-35, няма да остане алтернатива за Турция. Въпросът за самолетите Су-35 и Су-57 може да се върне на дневен ред по всяко време", подчерта той.

Припомняме, вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Съединените щати са предложили на Турция да й продадат изтребители F-16 в замяна на инвестиции от страна на Анкара в програмата F-35. Това се случва, след като Турция беше отстранена от въпросната програма, след като закупи от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400.

По-рано този месец стана ясно, че Анкара е отправила искане до САЩ за закупуване на 40 изтребителя F-16, произведени от "Локхийд Мартин", както и близо 80 комплекта за модернизация на настоящите си военни самолети.

САЩ продават изтребители F-16 на Турция, но с условие

САЩ продават изтребители F-16 на Турция, но с условие

Анкара трябва да инвестира в програмата F-35

През 2019 г. Анкара бе поръчала над 100 самолета F-35, също произведени от Lockheed Martin, но бе изключена от програмата, след като придоби руски системи за противоракетна отбрана С-400.

Десетилетното партньорство между съюзниците от НАТО премина през безпрецедентен смут през последните пет години поради разногласия относно политиката в Сирия, по-близките отношения на Анкара с Москва, военноморските й амбиции в Източното Средиземноморие, обвиненията на САЩ срещу държавна турска банка и ерозия на правата и свободите в Турция.

Турция иска от САЩ позволение да купи 40 F-16 и  80 комплекта за модернизация на наличните

Турция иска от САЩ позволение да купи 40 F-16 и 80 комплекта за модернизация на наличните

Искането вероятно ще срещне трудности в Конгреса на САЩ, има двупартийна подкрепа за допълнителен натиск върху Анкара

Очакванията бяха, че искането за нови самолети вероятно ще срещне трудности при получаването на одобрение от Конгреса на САЩ, където настроенията към Турция силно се влошиха през последните години, главно поради закупуването на С-400 и проблемите в областта на правата на човека.

Покупката на С-400 от Анкара предизвика санкции на САЩ. През декември 2020 г.Вашингтон включи в черния списък турската дирекция "Отбранителна промишленост", нейния шеф Исмаил Демир и още трима служители.

Оттогава САЩ многократно предупреждава Турция да не купува повече руско оръжие. Турският президент Реджеп Ердоган обаче съобщи, че Анкара все още възнамерява да купи втора партида С-400 от Русия, което може да задълбочи разрива с Вашингтон.

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи