Турция е наредила изземване активите на 187 бизнесмени, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен от Анкара, че е организирал неуспешния опит за държавен преврат. Това съобщава държавната Анадолска агенция, цитирана от „Франс прес”.

Полицията проведе мащабна акция в Истанбул и други провинции във връзка с компании, свързани с Гюлен. Това е най-големият удар срещу бизнеса от 15 юли, когато беше извършен опит за пуч, допълва агенцията.

Прокурори са издали заповеди за задържане на 187 заподозрени, включително изпълнителните директори на водещи компании. Главният прокурор на Истанбул е наредил да се конфискуват активите им, пояснява медията.

60 от заподозрените са задържани, уточнява агенция Доган.

Местната медия информира, че около 1000 полицаи са проверили 204 адреса в 18 провинции, включително едновременно са проведени операции на 100 места в няколко квартала в Истанбул. Тя допълва, че са атакувани компании като Aydinli Group, Gulluoglu Baklava, Eroglu Holding и други.

Ризанур Мерал, президентът на Турската конфедерация на бизнеса и индустрията, е сред заподозрените. Основана през 2005 година, конфедерацията наброява 55 членове. Тя е обвинявана от правителството, че финансира прогюленисти.

Издирваните са обвинени, че членуват в терористична организация и финансират дейности на Гюлен, разкрива още Доган.