Турция издаде заповеди за задържането на 100 служители и лекари на основната военна болница в Анкара като част от разследването на опита за преврат на 15 юли. Това съобщиха турски официален представител и местни медии, цитирани от „Франс прес”.

Полицията е претърсила болницата Gulhane Military Medical Academy (GATA) в столицата на страната, разкри телевизия NTV. Не е ясно дали има задържани.

Турски източник, пожелал анонимност, потвърди, че са издадени заповеди за арести, но не разкри цифри. Той добави, че служителите на болницата са заподозрени за подпомагане на поддръжници на проповедника Фетуллах Гюлен в армията, като са преправяли здравните им картони. 

GATA е важна, защото там се издават медицинските картони с физическото състояние, добави източникът.

Има убедителни доказателства, че членове на организацията на Гюлен са се внедрили в институцията, за да спират кариерното развитие на враговете си и да помагат на поддръжниците си, поясни представителят.

Подобни твърдения бяха направени и във връзка с военни училища, където според официални представители са провеждани фиктивни изпити. Почти половината от Генералния щаб е уволнен.

Страната, наложила извънредно положение, е задържала повече от 18 хиляди души.

Вярва се, че за първи е атакуван и здравният сектор, след като в чистката на правителството попаднаха журналисти и университетски преподаватели.

Според указ болницата и другите здравни заведения вече са под контрола на здравното ведомство.