Турция предупреди, че "Дойче веле" и още две чужди медии трябва да получат разрешение за работа. В противен случай достъпът до платформите им ще бъде блокиран, съобщава "Ройтерс".

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в страната е дал 72 часа за получаване на лиценз на сайтовете на турски език на "Дойче веле" (Deutsche Welle), "Гласът на Америка" (Voice of America) и "Евронюз" (Euronews).

Според Илхан Ташчъ, член на РТЮК и депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия, обаче решението на Съвета е поредно посегателство върху свободата на медиите в Турция.

Ердоган заплаши медиите с наказания заради "вредно съдържание"

Ердоган заплаши медиите с наказания заради "вредно съдържание"

Той не уточни какво е това съдържание

Повечето от общо деветимата членове на Висшия съвет за радио и телевизия са от управляващата партия.

През последните години Турция затегна надзора над медиите, давайки на РТЮК възможност за голям контрол над цялото онлайн съдържание, което може да бъде и премахвано.

По думи на Ташчъ истинската цел на РТЮК е контрол на свободата на медиите.

Западът и правозащитните организации обвиняват правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че използва опита за преврат през 2016 г. като претекст за заглушаване на инакомислието. Управляващите обаче отричат обвиненията и твърдят, че тези мерки са необходими заради заплахите за сигурността на Турция.

Ердоган се закани да накаже тв журналистка, която го обидила

Ердоган се закани да накаже тв журналистка, която го обидила

Седеф Кабаш е била арестувана в 2 часа сутринта в събота