Номинирането на кандидат за Нобелова награда за мир от Европейския съюз, в съответствие с действащите правила, може да се случи по инициатива на ръководството на ЕС. Това бе съобщено пред ТАСС в четвъртък в норвежкия Нобелов комитет, коментирайки предложението на лидера на най-голямата наднационална партия на ЕС - консервативната Европейска народна партия - Доналд Туск да номинира Сергей и Светлана Тихановски за Нобелова награда за мир.

Според Туск това ще бъде "силен сигнал, ако ЕС номинира Светлана Тихановская и нейния съпруг Сергей Тихановски, който все още е в затвора, за Нобелова награда за мир, за да почете всички беларуси, участвали в най-мирното движение в историята".

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

"Ние вече не сме опозицията, ние сме мнозинството"

"Тъй като според правилата член на управителния съвет на организация, получила наградата по-рано, има право да номинира кандидат (ЕС получи Нобелова награда за мир през 2012 г.), тогава, вярвам, от Европейския съюз може да бъде председателят на ЕС (което означава Шарл Мишел, председател на Европейския съвет)", коментира представителят на комисията, отговаряйки на въпроса дали някой орган на ЕС може да номинира кандидат за наградата.

От името на ЕС, редовен член на Европейския парламент, например, не може да номинира кандидат. Освен това кандидатите могат да бъдат номинирани и от членове на националния парламент или правителство, бивши и настоящи членове на норвежкия Нобелов комитет и неговите съветници, предишни лауреати за мир, членове на национални парламенти, университетски преподаватели, специализирани в историята, философията, правото или теологията.

През 2012 г. от името на Европейския съюз Нобеловата награда за мир бе получена едновременно от президентите на три основни институции на ЕС: ръководителят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Представителят на норвежкия Нобелов комитет коментира информацията, че норвежкият депутат, член на Прогресивната партия Кристиан Тубринг-Джеде, е номинирал американския президент Доналд Тръмп за наградата за 2021 година. Той като член на парламента има право да номинира кандидат. "Ако Нобеловият комитет получи официално заявление за кандидат, тогава кандидатурата се счита за приета". Тубринг-Йеде заяви в сряда, че заявлението е изпратено.

"Можете да номинирате кандидат за следващата година до 31 януари, след което се съставя кратък списък, но имената, съдържащи се в него, не се оповестяват, в резултат става известно само името на носителя на наградата. Списъкът на номинираните се пази в тайна в продължение на 50 години според правилата", заяви Нобеловият комитет.

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Тръмп бе номиниран от норвежеца за Нобеловата награда за мир и през 2018 г.