В данните за руската ваксина срещу COVID-19 има непълноти, несъответствия и повторяемост като копи-пейст. За това предупреждават 38 учени, чиято позиция е публикувана в сп. "Nature".

Изданието напомня, че руските данни бяха публикувани през този месец в медицинското списание "The Lancet".

В отворено писмо към руските автори учените посочват, че публикуваните резултати от ранната фаза на изследванията са представени само под формата на графики, без конкретните данни, върху които са построени тези графики.

Италианският молекулярен биолог Енрико Бучи посочва, че в руската публикация в "The Lancet" е представено измерване на нивото на имунните клетки в кръвта на 9 групи доброволци, върху които са изпитвани различни формули на ваксината. В две от тези групи данните са се оказали еднакви.

"Шансовете това да се случи по естествено стечение на обстоятелствата са нищожни", коментира Бучи.

Първата партида от руската ваксина вече е в обращение

Първата партида от руската ваксина вече е в обращение

"В близко бъдеще" се очаква доставката й до различните региони на страната

Учените посочват, че не отправят обвинения, но за да се направи адекватна преценка, е необходимо по-детайлно представяне на оригиналните данни. Същевременно се отбелязва, че публикуването на такова изследване без детайлни данни е твърде нетипично поведение в научните среди.

Например, Оксфордският университет и компанията AstraZeneca, които също публикуваха в "The Lancet" доклад за разработената от тях ваксина, представиха голямо количество данни, позволяващи на други учени да проверят изложеното в публикацията.

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

Клиничните тестове бяха спрени заради напречен (трансверзален) миелит

От "Nature" са се обърнали за разяснения към автора на руската публикация за ваксината на изследователския център "Гамалеи" Денис Логунов, но той е отказал коментар.

Припомняме, руската ваксина беше регистрирана без да е проведена задължителната по световните фармацевтични стандарти трета фаза на изпитания и без публикуване на данните от предходните етапи.