Поредица от изследвания на геномите на хиляди проби от новия коронавирус SARS-CoV-2 показват, че той мутира и се развива, докато се приспособява към своите човешки гостоприемници, пише "Ройтерс".

Ето какво казват експертите за тези открития и как биха могли да повлияят на пандемията COVID-19 и усилията за разработване на ваксини и лечение:

Използвайки база данни, наречена Глобална инициатива за споделяне на всички данни за инфлуенца (GISAID), изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ проследяват генетични промени или мутации в "шиповете" на новия коронавирус - частта, която му дава отличителната му форма.

Предварителните им изследвания откриват 14 такива мутации. Според изследователите една мутация, D614G, е "спешен проблем", тъй като изглежда доминираща и може да направи болестта по-инфекциозна.

Използвайки същата база данни GISAID, екип от University College London във Великобритания провери геномите на повече от 7500 вируси от заразени пациенти по целия свят.

Екипът на UCL откри 198 198 мутации в анализираните от коронавирус геноми, но заяви, че никой не изглежда на този етап да е особено притеснителен.

Друго проучване на учени от британския университет в Глазгоу, което също анализира мутациите в геномите на вирусни проби SARS-CoV-2, установи, че тези промени не сигнализират, че има различни щамове.

Това противоречи на предишно предварително проучване на китайски изследователи, което предполага, че в началото на избухването на COVID-19 в Китай има два щама, циркулиращи при хора, и че той е бил по-агресивен.

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

S щамът може да спечели в еволюционната борба, причинява по-леки симптоми

"Тази идея за множество щамове трябва да бъде много развенчана", казва Ерик Топол, кардиолог, генетик и основател на Института за транслационни изследвания Скрипс в Ла Джола, Калифорния. "Знаем, че има само един щам."

Джонатан Стой, ръководител на отдела по вирусология в Британския институт Франсис Крик, коментира, че взети заедно, проучванията предлагат "завладяващ" поглед върху еволюцията на вируса и подчертава, че той е "движеща се цел".

"Вирусът се развива и се променя. И още не знаем какви са последиците от тези промени ", допълва Стой.

"Този ​​коронавирус мутира точно както трябва да прави всеки добър РНК вирус", обяснява Марк Шлейс, експерт по молекулярна генетика в Университета на Минесота.

Повторно заразените с Covid-19 в Южна Корея са с "фалшиво положителни" резултати

Повторно заразените с Covid-19 в Южна Корея са с "фалшиво положителни" резултати

Пациентите, които са с повторна положителна проба, изглежда не заразяват други хора

Експертите по генетика и биология коментират, че все още е рано да се разбере дали някоя от мутациите имат значение.

Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в британския Университет на Уоруик, заяви, че макар да има "много спекулации за възможното възникване на по-агресивни щамове", проучванията засега показват, че това не е така.

"Като цяло вирусът на SARS-CoV-2 не мутира с висока скорост ... и в момента няма убедителни доказателства, че мутациите са имали значителен ефект", допълва той

Топол заяви, че учените ще трябва да проведат изследвания във функционалната геномика - да проучат точно как конкретна генетична мутация влияе върху поведението на вирус - за да разберат повече.

Мутациите, открити от UCL, не са разпределени равномерно в генома на вируса, като някои части на генома е по-малко вероятно да мутират, а други по-вероятно да варират.

Люси ван Дорп, която ръководи работата на UCL, заяви, че тези по-стабилни части от вируса могат да бъдат по-добри цели за разработване на лекарства и ваксини. "Искаме да се насочим към частите на вируса, които, доколкото наблюдавахме, не се променят. Ако не са се променили много в хода на пандемията досега, надяваме се, че няма да се променят много в бъдеще."

Докога ще живеем в пандемия - прогнозите на математици и вирусолози

Докога ще живеем в пандемия - прогнозите на математици и вирусолози

Поне още година с ограничения...