Трудно е да се намери година, изпълнена с повече опасения относно ядрения риск от 2022 г. Със сигурност имахме 1986 г. и аварията на реактора в Чернобил. Имахме и 1962 г. и Кубинската ракетна криза. И, разбира се, имаше 1945 г. и атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, пише в доклад на "Бюлетина на атомните учени", които всяка година придвижват стрелките на символичния "Часовник на Страшния съд". 

Шведска група, която оценява катастрофалните рискове, предупреди в годишния си доклад тази година, че рискът от използване на ядрени оръжия е по-висок днес, отколкото когато и да било, откакто САЩ хвърлиха ядрени оръжия върху Япония през 1945 г.

Кенет Бенедикт, съветник в Бюлетина на атомните учени, който ръководи доклада за фондация "Глобални предизвикателства", коментира, че рискът от ядрена война е по-голям, отколкото по време на Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Докладът предупреждава, че цялостен ядрен обмен ще изпрати достатъчно прах във въздуха, за да блокира слънчевата светлина, което ще доведе до "период на хаос и насилие, по време на който по-голямата част от оцелялото световно население ще умре от глад".

Но тази година съвпаднаха всякакви ядрени рискове.

Русия, която губи на земята, обмисля използването на ядрени оръжия във войната си срещу Украйна - безразсъдно заплашвайки ядреното табу, 77-годишна традиция на неизползване. Също така в Украйна ядрени реактори и ядрени съоръжения станаха цели на военни атаки.

На други места Северна Корея изстреля повече балистични ракети от всякога за една година и дори изглежда се готви за ядрен опит.

Иран възобнови изграждането на своя подземен ядрен комплекс, изключи камерите за наблюдение на МААЕ и ускори програмата си за обогатяване на уран, оставяйки го само на месеци от евентуално тестване на ядрен експлозив или разполагане на груба ядрена бойна глава върху балистична ракета, ако желае да го направи. В отговор Саудитска Арабия предприе по-нататъшни стъпки към обогатяване на уран, като също отказа инспекции на МААЕ, които биха гарантирали, че Кралството не извършва тайни дейности, свързани с ядрени оръжия.

Въпреки всички тези опасения, усилията за неразпространение на ядрено оръжие и разоръжаване не успяха да постигнат значим резултат тази година. Участниците в първата среща на държавите страни по Договора за забрана на ядрените оръжия (TPNW), не можаха да се споразумеят срещу ядрените заплахи и реториката на Русия във войната й срещу Украйна.

Дългоочакваната конференция за преглед на страните по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) приключи без споразумение, след като Русия отказа да подпише заключителен документ, който се отнася до контрола на Запорожката АЕЦ в Украйна. Международната общност засега изглежда неспособна да намери начини за по-добра защита на ядрените съоръжения от атаки, въпреки че шансовете за ядрена авария в Украйна нарастват с продължаването на войната.

През август преговорите с посредничеството на ЕС между Съединените щати и Иран не успяха да съживят споразумението от 2015 г., ограничаващо ядрената програма на Техеран, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), който бившият президент Тръмп изостави през 2018 г.

В Съединените щати, дългоочакваният преглед на ядрената позиция (NPR) на администрацията на Байдън най-накрая беше публикуван през октомври, само за да заблуди експертите. NPR неизменно е обвиняван, в най-добрия случай, че поддържа ядреното статукво и че е пропуснал шанса си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за сигурност на САЩ, ако не и че е голяма стъпка назад.

И накрая, в края на ноември, надеждите, че инспекциите на място съгласно Новия договор за намаляване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ) могат да се възобновят скоро, бяха охладени, след като Русия отложи срещата на Двустранната консултативна комисия, органът за изпълнение на договора, планиран да се проведе на следващия ден в Кайро, Египет. Нов СТАРТ е единственият двустранен договор за контрол на ядрените оръжия между Съединените щати и Русия, двата най-големи ядрени арсенала в света. Той трябва да изтече през 2026 г.

2022 г. със сигурност ще фигурира в учебниците като годината, в която глобалният ядрен ред беше безпрецедентно разклатен, ако не и непоправимо разрушен.

Но не всичко беше мрачно на ядрения фронт. Годината завърши с огромно научно постижение с пряко отражение върху ядрената сигурност и ядрената енергия, когато Министерството на енергетиката на САЩ и Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) обявиха, че изследователите са постигнали запалване чрез термоядрен синтез в Националното съоръжение за запалване на Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор в Калифорния.

Успехът на експеримента с термоядрено запалване потвърждава кодовете за моделиране, които се използват в рамките на Програмата за управление на запасите на NNSA, базирана на науката, за да се провери дали модернизираните ядрени оръжия работят, както е проектирано, което потвърждава, че изпитването на ядрено оръжие вече не е необходимо.

Тази година беше белязана и от смъртта на важни фигури за неразпространение на ядрено оръжие и контрол на оръжията: бившият министър на отбраната на САЩ Аш Картър, който ръководеше усилията на САЩ за посигуряване на ядрените оръжия в бившите съветски републики през 90-те години на миналия век; бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, чиято роля беше решаваща за спирането на надпреварата в ядрените оръжия през 80-те години и за прекратяването на Студената война; Майкъл Крепон, който е съосновател на Stimson Center и чиято плодотворна дейност помогна за оформянето на дебата за контрола върху оръжията за поколение учени; и Майк Мур, който бе главен редактор на Бюлетин в зората на ерата след Студената война. Всеки от тях работи неуморно за намаляване на ролята на ядрените оръжия в стратегиите за сигурност.

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

Трябва борба с дезинформацията, вслушване в науката и сътрудничество на световните лидери срещу глобални рискове

Ето седем ядрени истории на Бюлетина, които белязаха 2022 г.:

Нараняваща безизходица? Рисковете от използването на ядрено оръжие в украинската криза

В началото на войната, докато западните страни все още се бореха с новата реалност на войната в Европа, Франческа Джованини, изпълнителен директор на проекта "Управление на атома" в центъра "Белфър" на Харвардското училище "Кенеди", проучи един немислим досега сценарий, който всъщност може да се случи в Украйна - използването на ядрени оръжия.

Украински експерт оценява възможните последици от военна атака срещу Запорожката атомна електроцентрала

В интервю за Бюлетин Валерия Хесе, украински експерт по неразпространение на оръжия и международна сигурност, обсъжда възможното въздействие върху Запорожката атомна електроцентрала от умишлен или случаен обстрел с тежка артилерия или ракетен удар. Това са нови рискове, пред които са изправени ядрените съоръжения по време на война.

Няма къде да се скриете: как една ядрена война би убила вас - и почти всички останали.

През октомври, когато руските военни лидери обмисляха използването на ядрени оръжия, бюлетинът публикува тематична история, напомняща на света за ужасните последици от ядрената война. Това, което би започнало с един тактически ядрен удар или ядрен обмен между две държави, може да ескалира до тотална ядрена война с глобални последици. Две години след всяка ядрена война - малка или голяма - гладът сам по себе си може да бъде повече от 10 пъти по-смъртоносен от стотиците експлозии в самата война. Тази история беше най-четената в Бюлетин за годината.

Ядрен бележник: Дългосрочната перспектива — контрол върху стратегическите оръжия след Нов СТАРТ

През ноември ядрените експерти Ханс М. Кристенсен и Мат Корда си партнираха с адвоката и политически анализатор Джесика Роджърс. Заедно те разгледаха въпроса за контрола на стратегическите оръжия след изтичането на Нов СТАРТ между Съединените щати и Русия през февруари 2026 г.

Ядрена трагедия на Маршаловите острови

В това лично есе Сали Кларк, бивш доброволец от Корпуса на мира, си спомня откритието си за смайващите жертви върху Маршалските острови и околната среда, причинени от 67-те теста на ядрени оръжия, проведени от Съединените щати между 1946 и 1958 г. в атолите Бикини и Ениветак - и иска извинение и справедливост.

Реакторите с разтопена сол създаваха проблеми през 60-те години на миналия век - и продължават да създават проблеми днес

Ядрените реактори с разтопена сол - базирани на експеримент на Националната лаборатория в Оук Ридж от 1960 г. - са на мода сред някои от днешните ентусиасти на ядрената енергия. Но дали експериментът с разтопена сол от минали десетилетия заслужава подражание? Може би не, твърди М.В. Рамана, ядрен експерт и професор в Университета на Британска Колумбия.

Пробивът на енергийния отдел за термоядрения синтез: всъщност не става дума за генериране на електричество

Министерството на енергетиката и ентусиастите на термоядрения синтез може да разгласят тазгодишното постижение в Националното съоръжение за запалване (NIF) на Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор като пробив в енергетиката на термоядрения синтез. Но не е. Става дума за ядрени оръжия. Главният редактор на Бюлетина Джон Меклин разговаря с Боб Роснър, физик от Чикагския университет и бивш директор на Националната лаборатория в Аргон, за да получи балансирана представа за това какво прави и какво не означава пробивът на NIF.

Ядрени сили, трансатлантически отношения и оръжеен контрол

Ядрени сили, трансатлантически отношения и оръжеен контрол

Ядрената стратегия през 21 век - Историята е добър учител