Украинското правителство очевидно е закупило близо 2900 преносими противотанкови оръжия RGW 90 Matador от Германия. За това съобщава ТАСС, позовавайки се на германския в. "Велт ам Зонтаг".

Поръчката е била доставена на два транша.

Германското издание твърди, че Киев е платил за оръжията със собствени средства.

Украйна се разочарова от доставките на оръжие от Германия

Украйна се разочарова от доставките на оръжие от Германия

Киев се надява Берлин да "натисне педала на газта"

Миналата седмица германското правителство за първи път публикува списък на въоръжението, което се подготвя да бъде изпратено на Украйна. Сред оръжията са 30 самоходни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни системи за многократно изстрелване Mars, 22 камиона и 80 пикапа.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната му е получила от Германия гаубици Panzerhaubitze 2000.

Германия дълго време поддържаше политика на недоставяне на оръжия на Украйна, но я преразгледа след началото на военната операция на Русия на 24 февруари, запазвайки негласната забрана за доставка на тежки оръжия.

През май германският канцлер Олаф Шолц заяви, че доставката на тежки оръжия за Украйна повдига трудни политически и етични въпроси. Той запита дали насилието може да се победи с насилие, или е възможно да се постигне мир без оръжие.

Шолц: Никой не доставя оръжия в подобен мащаб като Германия

Шолц: Никой не доставя оръжия в подобен мащаб като Германия

Канцлерът обещава да "направи всичко възможно, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война"