Украйна и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно за възобновени боеве в източната част на украинската държава, информира АП.

Въоръжените сили на Украйна обявиха в съобщение, че сепаратистите са се опитали да напреднат към контролирани от Киев територии, но са били отблъснати. Пояснява се, че един украински войник е убит, а други четирима са ранени.

Украйна и Румъния се уплашили от засилването на Русия в Черно море

Украйна и Румъния се уплашили от засилването на Русия в Черно море

Двете страни изразили безпокойство за действията на Русия и в Азовско море

Украинският президент Владимир Зеленски заклейми атаката като "цинична провокация". Зеленски написа във "Фейсбук", че подновените боеве са опит да се попречи на усилията за прекратяване на конфликта. Той поясни, че ще свика среща на Съвета за сигурност на Украйна за обсъждане на ситуацията.

Сепаратистите в Луганск обаче обвиниха Украйна, че е започнала боевете. Те подчертаха, че при украински обстрел е разрушена гражданска инфраструктура в села.

Русия предупреди за последствията от русофобската политика в Украйна

Русия предупреди за последствията от русофобската политика в Украйна

Русофобията била издигната в ранг на вътрешна държавна политика

Повече от 14 000 души са загинали при конфликта в Източна Украйна от 2014 г.

По време на среща в Париж през декември 2019 г. лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия постигнаха споразумение за размяна на затворници и обещаха да гарантират трайно спиране на огъня в Донбас. Но не постигнаха напредък по спорните въпроси - дата за провеждане на местни избори в Източна Украйна и кога Киев да може да си върне контрола над границите в контролирания от сепаратистите регион.

САЩ няма да спират военната помощ за Украйна

САЩ няма да спират военната помощ за Украйна

Решение на Белия дом