Русия подготвя "терористични атаки" срещу църкви във "временно окупирани територии" по време на православните коледни празници. За това предупреди украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от в. "Гардиън".

Бъдете внимателни и по възможност се въздържайте от посещения на места с големи тълпи, призова тя украинците.

Междувременно украинската разузнавателна група с отворен код (OSINT) също съобщи, че е получила сигнали за потенциални атаки срещу църкви с цел хвърляне на вината за нападенията върху Украйна.

По-рано днес руската държавна телевизия съобщи, че едностранното прекратяване на огъня от страна на Русия е влязло в сила по цялата линия на фронта от обяд московско време.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин обаче уточни, че решението за коледното примирие се отнася до прекратяване на огъня или за настъпателни действия на руските сили и ще има ответен огън в случай на "провокации" от страна на противника.

Въздушна тревога в цяла Украйна въпреки руското прекратяване на огъня

Въздушна тревога в цяла Украйна въпреки руското прекратяване на огъня

ДНР твърди за украински атаки след началото на примирието

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

В отговор заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изтъкна, че отказвайки коледното примирие, предложено от Москва, Киев е отхвърлил "ръката на християнската милост". По негови думи за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми".

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руските сили обаче ще отговарят при вражески огън