Украински войници, които се обучават на американски танкове M1 Abrams в Германия, достигнаха края на планираната си тренировъчна програма, но Киев иска те да останат там, докато танковете не бъдат готови за доставка, каза представител на американската армия пред Insider в петък.

Около 200 украинци "току-що завършиха една от последните фази на тяхната 12-седмична програма за обучение, комбинирано оръжие, учение на батальон сила по сила в тренировъчната зона Хоенфелс", каза полковник Мартин О'Донъл, говорител на американската армия в Европа и Африка, в изявление. Сега войниците ще се върнат обратно в тренировъчната зона Grafenwoehr, където са тренирали преди това

"Там, по искане на Украйна, войниците ще запазят уменията си за оператори и поддръжка, докато не бъдат готови 31-те танка, които САЩ са се ангажирали да обновят и да доставят на Украйна до есента", добави О'Донъл. Очаква се обучението да продължи седмици и да продължи до есента.

Неназована европейска държава купува десетки танкове Leopard 1 за Украйна

Неназована европейска държава купува десетки танкове Leopard 1 за Украйна

Преди да бъдат използвани на бойното поле, ще бъдат преоборудвани в Германия

Изправена пред международен натиск да оборудва Украйна с танкове, администрацията на Байдън заяви по-рано тази година, че ще достави нови танкове M1A2 Abrams за армията на Киев, за да допълни обещанията на други съюзници в НАТО като Германия и Обединеното кралство, които предложиха свои собствени основни бойни танкове.

По-късно САЩ обявиха, че вместо това ще изпратят по-стари, обновени варианти на M1A1 в Украйна, тъй като тези танкове вече са в запасите на Пентагона и могат да бъдат доставени по-рано.

Обучението на украинците да управляват и поддържат танковете - първоначално тримесечно усилие, водено от американската армия - представлява "само една част" от глобалните усилия да се помогне на Украйна да се защити срещу Русия, каза О'Донъл, добавяйки, че Вашингтон и нейните партньори са обучили над 70 000 украински войници от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Stars and Stripes първи съобщи за искането на Украйна да задържи своите войници в Германия за по-нататъшно обучение.

Докато американски официални лица рутинно заявяваха, че танковете Ейбрамс ще стигнат до бойното поле тази есен, точната времева линия остава неясна.

"Ние сме уверени, че можем да предоставим тези танкове, когато казахме, че ще го направим, което ще бъде преди края на тази година. И по всичко личи, че обучението е минало добре за тези танкови екипажи, но със сигурност в подходящия момент ние ще предоставим актуализации по отношение на доставката", коментира прессекретарят на Пентагона бриг. ген. Пат Райдър. Той отказа да предостави допълнителни подробности, позовавайки се на опасения за оперативната сигурност.

Планираната доставка на танкове Abrams може да се случи в решаващ момент за Украйна, която в момента е въвлечена в контранастъпателни операции по няколко направления в източните и южните части на страната и може все още да прави опити за настъпателни операции през есента. Огромните руски отбранителни линии - състоящи се от минни полета, окопи, бодлива тел и противотанкови препятствия - забавят украинския напредък.

Швеция продава ракети въздух-въздух RB 99 на САЩ, за да ги дарят на Украйна

Швеция продава ракети въздух-въздух RB 99 на САЩ, за да ги дарят на Украйна

Швеция одобри нов пакет от военна помощ на стойност 315 милиона долара за Украйна

Танковете Abrams ще допълнят разширяващия се инвентар на Украйна от бронирани превозни средства, който тя натрупа от САЩ и техните партньори от НАТО през последните няколко месеца. Междувременно американски служители предполагат, че танковете Abrams се очаква да дадат на Киев значително увеличение на огневата мощ на бойното поле.

"Ейбрамс със сигурност ще повлияят на бойното поле. Искам да кажа, ние знаем, че това е изключителен танк", каза генерал-лейтенант Дъглас Симс II, директор на операциите на Обединения щаб на американската армия, добавяйки, че обучението ще направи украинците "изключително добри" в използването на танковете.

"Не мога да ви кажа дали офанзивата ще продължи дотогава или не, просто знам, че когато Ейбрамс пристигнат, те ще могат да видят разликата с украинците", каза Симс.

Танковете Abrams, които САЩ планират да доставят на Украйна, са част от повече от 43 милиарда долара помощ за сигурността, която САЩ са поели ангажимент за Украйна след нахлуването на Русия миналата година. Но докато войната наближава 18-месечната граница, Киев продължава да оказва натиск върху своите западни военни партньори да изпратят допълнителни оръжейни системи като изтребители и ракети с голям обсег.

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 за Украйна от Дания и Холандия

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 за Украйна от Дания и Холандия

Ключово решение на Белия дом