Украинският министър на културата Александър Ткаченко призова съюзниците на Киев да "бойкотират" композитора Пьотр Чайковски и произведения на други руски класици до края на войната в страната, съобщава "Гардиън".

"Русия не просто напада физически Украйна; тя също така се опитва да унищожи нашата култура и памет. В окупираните територии са унищожени украински библиотеки, думата "Украйна" е заличена, а украинските музеи са разрушени. Нашето министерство на културата и информационната политика е регистрирало над 800 случая на разрушения: паметници и произведения на изкуството, музеи, ценни исторически сгради", изтъква министърът.

По негови думи тази война е цивилизационна битка за култура и история. "На 5 септември тази година Владимир Путин подписа указ, който се отнася до "руския мир". В документа Кремъл даде ясно да се разбере, че културата е инструмент и дори оръжие в ръцете на правителството и че то ще използва активно всички възможности, които има, от насърчаването на руския балет до защитата на правата на рускоговорящите в чужбина, за да прокарва своите интереси", посочва още Ткаченко.

"В съзнанието на Кремъл светът е разделен на "традиционни ценности" и "псевдоценности". Вторите са либерална заплаха за първите, а между двете категории се води непримирима борба. Кремъл се представя като световен лидер на традиционните ценности, твърдейки, че руската държава е изградена върху тях. След като Путин подписа този документ, той даде да се разбере много ясно, че вижда руската култура като инструмент на империалистическата политика на своята страна", подчертава министърът.

Москва отрича да посяга на културата на Украйна

Москва отрича да посяга на културата на Украйна

Не сме започнали кампания за събаряне на паметници на видни украинци или за преименуване на улици с техните имена, изтъква Захарова

Руската култура е била използвана от членове на Кремъл, за да оправдаят тяхната ужасна война. Външният министър Сергей Лавров наскоро цитира по телевизията стихотворението на Александър Пушкин "Към клеветниците на Русия". Предаването включва кадри от срещата на Г-7, снимка на Джо Байдън на фона на знамето на САЩ и символи на руската слава. Министърът завърши речта си със следните думи от творбата: "Млъкнете вие, неразбрали / опръсканите с кръв скрижали;/ за вас семейната вражда / не е позор, не е беда"*.

"Путин настоява, че Украйна и Русия са "една нация", докато съзнателно се опитва да унищожи всичко, свързано с Украйна. Въпреки опитите му тази война отвори прозорец на възможност за украинците да бъдат видени и чути. Чрез болка и трагедия ние преоткриваме украинската култура. Широката публика знае, че прочутият коледен химн "Carol of the Bells" е с украински произход - това е украинската народна мелодия "Щедрик", от която брилянтният украински композитор Микола Леонтович създава световен шедьовър. Този месец са планирани големи тържества в чест на годишнината на Щедрик", отбелязва Ткаченко.

"Днес украинските мелодии и гласове звучат мощно на най-престижните сцени в света - било то Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк или Ла Скала в Милано. Украинските оперни певци са сред най-добрите в света. По-рано тази година Людмила Монастирска замени руското сопрано Анна Нетребко, която се раздели с Метрополитън опера, след като отказа да осъди Путин, в "Турандот", изтъква той.

В Украйна забраниха руската музика на обществени места

В Украйна забраниха руската музика на обществени места

Това не се отнася за изпълнители, осъждащи войната

По негови думи бойкотирането на руската култура е важна стъпка.

"Не говорим за отмяна на Чайковски, а по-скоро за спиране на изпълненията на неговите произведения, докато Русия спре кървавата си инвазия. Украинските културни центрове вече са направили това с него и други руски композитори. Призоваваме нашите съюзници да направят същото. Вече много от театрите и културните заведения, които преди отказаха да изпълняват руска музика или да си сътрудничат с руски артисти, подкрепящи войната, оттогава подновиха връзките си. А украинската култура може да предложи толкова много. Нашите композитори са създали шедьоври и нашите писатели трябва да бъдат не по-малко ценени от руските си колеги. Украинската литература има дълбоки корени и все още активно се развива. Нашите изобразителни и декоративни изкуства споделят своя произход от богатата културна история на Европа", подчертава министърът.

"Представителите на украинската култура днес смятат за своя мисия преодоляването на насилието и разрушенията, причинени от Русия. Отхвърлянето на представители на руската култура, които подкрепят нейния тоталитарен режим, и предотвратяването на концерти на руски изпълнители, които открито подкрепят нейната агресивна война, са съзнателни стъпки, които едно зряло демократично общество трябва да предприеме. Заедно с политическите и икономически санкции те ще бъдат необходими, ако искаме да победим тоталитарния проект на Русия", завършва апела си Ткаченко.

* Използваният превод на стихотворението "Към клеветниците на Русия" е на Георги Джагаров - б.р.

В Украйна няма да учат Пушкин, Толстой и Гогол

В Украйна няма да учат Пушкин, Толстой и Гогол

От програмата отпадат всички руски и съветски писатели