Правителството на Унгария ще удължи мораториума върху плащането на вноски по заеми за домакинствата и бизнеса до юли следващата година и ще намали наполовина местните данък, предаде "Ройтерс"

Този ход на управляващите бе силно критикуван в събота от опозиционния кмет на столицата Будапеща, тъй като налозите са важни постъпления за бюджета всяка година.

Премиерът Виктор Орбан обяви, че с антикризисните мерки правителството подпомага запазването на работни места.

Опозиционните лидери заявиха, че намаляването на данъците ще застраши обществените услуги и ще позволи на националистическото правителство да упражнява политически натиск върху градовете.

Унгария с най-много починали от коронавирус от началото на епидемията

Унгария с най-много починали от коронавирус от началото на епидемията

Новите случаи на коронавирус са 6212 и достигнаха общо 238 056

Орбан каза още, че градовете с по-малко от 25 000 жители ще получат подкрепа от правителството, докато финансовото състояние на по-големите общини ще се разглежда отделно.

Също така семействата с деца ще имат преференции при ползване на заеми.

"Намаляването наполовина на този данък не бори тази криза, а я задълбочава", написа кметът на Будапеща Гергей Карачон, либерален социолог, на страницата си във Facebook.

Опозицията се обедини през октомври 2019 г. и нанесе на Орбан първия голям неуспех, като си върна контрола над Будапеща и някои други големи градове на местните общински избори.

Унгария удължи извънредното положение до 8 февруари

Унгария удължи извънредното положение до 8 февруари

Извънредната мярка изтичаше на 10 декември

Орбан, който е на власт в продължение на десетилетие, е изправен пред тежки избори през 2022 г., борейки се и с последиците от пандемията.