Партида от руската ваксина Sputnik V "с висока ефективност" пристигна във Унгария във вторник, първата доставка за член на Европейския съюз, заяви външният министър Петер Сиярто, цитиран от АФП.

Новината съвпадна с публикуването на проучване на независими експерти, че московската ваксина е повече от 91 процента ефективна.

Унгария не послуша ЕС миналия месец, като стана първият член на блока, който одобри и поръча Sputnik V.

Унгария купила Sputnik V, защото схемата на ЕС е твърде бавна

Унгария купила Sputnik V, защото схемата на ЕС е твърде бавна

Сиарто: Европейски институции и бюрократи продължават да атакуват държави, които търсят алтернативни източници

"Днес първата партида пристига от Русия", коментира Сиярто.

Първите 40 000 дози пристигнаха, два милиона ще бъдат доставени в продължение на три месеца, достатъчно, за да ваксинираме един милион души, каза той.

"Дозите бяха взети незабавно от Националния център за обществено здраве, за да бъдат извършени останалите необходими тестове, преди унгарците да ги получат според планираното пускане на ваксинацията", каза министърът.

Унгария често се сблъсква с Брюксел, особено по отношение на миграцията и многократно критикува, "бавния темп на одобрение и снабдяване с ваксини от властите на ЕС".

Германия може да съдейства за регистрация и производство на Sputnik V в ЕС

Германия може да съдейства за регистрация и производство на Sputnik V в ЕС

Германският фармацевтичен регулатор очаква неограничено одобрение от ЕС за AstraZeneca

"Централизираното снабдяване с ваксини от Брюксел се провали", каза Сиярто и добави: "Бяхме първите в ЕС, които получиха уреда Sputnik, но вероятно не и последните."

Миналия петък Будапеща одобри и китайската коронавирусна ваксина Sinopharm - отново първата в ЕС, която го направи - и заяви, че е поръчала пет милиона дози.

Русия регистрира Sputnik V - кръстен на сателита от съветската епоха - през август, месеци преди западните конкуренти, но преди началото на мащабни клинични изпитвания, което предизвика скептицизъм сред някои експерти.

Въпреки това, ваксината е 91,6% ефективна срещу Covid-19, според резултатите, публикувани в "Лансет" във вторник, като според експертите, това е успокоени за опасенията за прозрачността на руската ваксина.

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност
Обновена

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност

Не са установени сериозни странични реакции