Управляващите партии в Италия поискаха от Серджо Матарела да продължи да изпълнява функциите си на президент за втори мандат, след като не успяха да намерят компромисен кандидат при няколко гласувания през седмицата. Това предаде Ройтерс.

80-годишният Матарела винаги е изключвал възможността да остане на поста си и не направи незабавен коментар, но тъй като политическата стабилност на страната е изложена на риск, изглежда малко вероятно той да устои на натиска.

Министър-председателят Марио Драги е разговарял с Матарела в събота и му е казал, че трябва да остане на поста си "за доброто и стабилността на страната", съобщи правителствен източник.

Този ход последва петдневен хаос в парламента, при който основните политически блокове не успяха да се споразумеят за кандидат за президент, който да получи широка подкрепа сред депутатите.

"Италианците не заслужават повече дни на объркване. Нека да потвърдим отново президента Матарела и незабавно да се върнем към работа днес следобед. Проблемите на италианците няма да чакат", заяви Матео Салвини, ръководител на дясната партия "Лига".

Президентът е влиятелна фигура в Италия, която има право да назначава министър-председатели и често е призовавана да разрешава политически кризи в страната, където правителствата оцеляват средно по само една година. В Италия държавният глава се избира от 1009 депутати и регионални представители с тайно гласуване, което партийните лидери понякога трудно контролират.

Вотът за президент в Италия пак се провали

Вотът за президент в Италия пак се провали

Политическата ситуация в страната се заплита