Пороен дъжд, силен вятър и наводнения вследствие на урагана "Флорънс" удариха американските щати Северна и Южна Каролина рано тази сутрин, докато бурята пълзи към крайбрежието, заплашвайки милиони хора, информира "Ройтерс".

"Флорънс" е понижен до първа степен по 5-степенната скала "Сафир—Симпсън". Ураганът се движи в западна посока със скорост от 9 километра в час.

Ураганът Флорънс, видян от космоса

Ураганът Флорънс, видян от космоса

NASA разпространи зрелищни кадри, заснети от Международната космическа станция...

Според метеоролозите днес Източното крайбрежие на САЩ може да бъде ударено от ураганни ветрове. Въпреки че не може да се предскаже пътят на урагана, прогнозата е да премине в близост до Кейп Фиър, Северна Каролина, в средата на днешния ден.

Снимка 378241

Източник: ЕПА

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър заяви на пресконференция, че "историческият" ураган ще предизвика пороен дъжд и наводнения, които ще залеят почти целия щат с вода.

От Националната метеорологична служба обявиха, че Северна Каролина ще регистрира количество дъжд за 8 месеца само в рамките на 2-3 дни.

Най-малко 150 000 души са без електричество в Северна Каролина тази сутрин. Очаква се милиони да останат без ток, а възстановяването ще отнеме може би няколко седмици.

Ураганът в Атлантическия океан е придружен от вятър със скорост 150 километра в час. По-рано, когато беше Категория 4, вятърът достигна скорост от 224 километра в час.

Флорънс приближава САЩ

Флорънс приближава САЩ

Северна и Южна Каролина и Вирджиния наредиха масови евакуации

Окото на бурята е на около 100 километра от Морхед сити.

Снимка 378242

Източник: ЕПА

Около 10 милиона души могат да бъдат засегнати от бурята, а на повече от 1 милион души е наредено да се евакуират от крайбрежието на двете Каролини и Вирджиния.

Вашингтон обяви извънредно положение заради урагана "Флорънс"

Вашингтон обяви извънредно положение заради урагана "Флорънс"

Мярката ще остане в сила през следващите 15 дни

Според Купър най-малко 12 000 души са настанени в 126 убежища.

Извънредно положение е обявено в щатите Джорджия, Южна и Северна Каролина, Вирджиния, Мериленд и окръг Колумбия.

Евакуация на над 1 млн. души в САЩ заради урагана Флорънс

Евакуация на над 1 млн. души в САЩ заради урагана Флорънс

В четвъртък Флорънс се очаква да бъде изключително опасен