Урсула фон дер Лайен все още не е станала председател на Европейската комисия, но е готова да уволнява, или най-малко един човек: Мартин Зелмайер, пише "Политико".

Зелмайер, влиятелният генерален секретар на Европейската комисия, ще бъде отстранен, ако кандидатурата на Фон дер Лайен бъде потвърдена от Европейския парламент. Самият германски военен министър е съобщил това пред евродепутатите от Европейската народна партия в понеделник.

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Урсула фон дер Лайен следва комунистически дневен ред

Фон дер Лайен не е споменала Зелмайер по име. Тя подчертала пред ЕНП, че има място само за един германец на върха на Комисията. Изразила надежда да бъде самата тя.

Зелмайер се смята за "дясната ръка" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ръководи предизборната кампания на Юнкер през 2014 г. След това беше началник на щаба на Юнкер. Наричан е "Чудовището" или "Брюкселският Распутин". Преди Юнкер е разкривал, че нарича Зелмайер "Чудовището" заради възможностите си да поема много работа и да работи дълги часове, но според критици епитетът говори за безкомпромисен управленски стил от страна на Зелмайер.

Урсула фон дер Лайен хвърля оставка като министър на отбраната на Германия

Урсула фон дер Лайен хвърля оставка като министър на отбраната на Германия

Независимо от дали ще бъде избрана или не за председател на Европейската комисия

След като Зелмайер пое поста на генерален секретар на Европейската комисия, много евродепутати изразиха недоволството си и дори парламентът прие резолюция с призив да подаде оставка.

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 374 депутати в 747-местния парламент, за да поеме Европейската комисия. Тайното гласуване ще започне днес в 19,00 часа българско време. На евроизборите бяха избрани 751 евродепутати, но трима каталунски сепаратисти отсъстват, както и един депутат от социалдемократите, който е назначен за министър в Дания и все още няма заместник.

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в Европейския парламент няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.