Палатата на представителите на Конгреса на САЩ на заседание вчера прие резолюция, в преамбюла на която е изразена загриженост във връзка с убийството на десетки независими журналист в Русия.

Също така в резолюцията се съдържа призив към президента Владимир Путин да разреши сътрудничество на руски и западни следователи за разкриване на убийствата, съобщава РИА Новости. 

Резолюцията е подкрепена от 388 конгресмени, като само един републиканец е гласувал против.

Документът визира неразкритите до този момент убийства на редактора на руското издание на „Форбс" Пол Хлебников, на журналистката от „Нова газета" Анна Политковская и на военния кореспондент на „Комерсант" Иван Сафронов.

В текста на резолюцията се посочва, че Пол Хлебников е работил по разследване на подозрителни бизнес сделки и корупционни схеми в Русия. За Анна Политковская се казва, че е автор на множество статии, критикуващи водената от Русия война в Чечня и нарушаването на правата на човека от руското правителство. Иван Сафронов е критикувал провала на руските военни програми и е планирал да съобщи за доставки на руско въоръжение за страните от Близкия Изток, включително и на държави, финансиращи тероризма като Иран и Сирия.

По данни на Международния институт за сигурността почти 90 репортери са убити в Русия от януари 1996 г до този момент и много от тези убийства остават неразкрити.

Палатата на представителите на конгреса на САЩ смята за изключително важен приноса на независимата журналистика в Русия за прозрачността и свободния поток от информация след десетилетната комунистическа цензура и репресии", се казва в документа, гласуван от Сената.

Той призовава и президента на САЩ официално да предложи на руския си колега Владимир Путин и други официални лица от руското правителство да им се окаже съдействие при провеждането на разследванията, така че виновните да застанат пред правосъдието.