Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) ограничи правата на американския президент Доналд Тръмп за военни действия в Иран.

Това стана явно след гласуване тази вечер, завършило с 224 гласа "за" до 194 гласа "против", почти изцяло по партийни линии.

Така, държавният глава ще бъде принуден да иска разрешение за предприемане на военни действия.

Пелоси: Ликвидирането на Солеймани е провокация

Пелоси: Ликвидирането на Солеймани е провокация

Позиция на Камарата на представителите

Сега обаче предстои решението и на Сената, горната камара, доминирана от републиканците.

Президентът на САЩ по-рано използва "Туитър", за да разкритикува председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която поиска промяна на Резолюцията за военни правомощия с цел ограничаване на пълномощията на Доналд Тръмп за предприемане на военни действия срещу Иран.

"Надявам се, че всички републиканци в Камарата на представителите ще гласуват против Резолюцията за военни правомощия на лудата Нанси Пелоси", написа Тръмп в социалната мрежа.

Гласувайте против резолюцията на лудата Нанси Пелоси, призова Тръмп републиканците

Гласувайте против резолюцията на лудата Нанси Пелоси, призова Тръмп републиканците

Надявам се, че всички републиканци в Камарата на представителите ще гласуват против Резолюцията

Той коментира и импийчмънта. Американският лидер се оплака, че Нанси Пелоси набързо организирала гласуването за импийчмънт, но все още не е изпратила обвиненията в Сената.

"Още една измама на демократите. Президентски тормоз", оплака се Доналд Тръмп.

Снимка 460884

Източник: EPA/БГНЕС

Пелоси разкри, че Резолюцията за военни правомощия не отговаря на притесненията на членове на Конгреса. Тя обяви, че днес в Конгреса ще бъде гласувано предложение за ограничаване на пълномощията на президента за използване на военна сила.