За днес са запланувани серия от обществени прояви в Германия, на които германски граждани ще носят кипа в солидарност с еврейската общност след няколко антисемитски инцидента, включително нападение с колан срещу евреи с кипа в столицата Берлин, информира ДПА.

Атаката принуди Йозеф Шустер, ръководител на Централния еврейски съвет на Германия, да посъветва евреите да не носят кипа на обществени места в германските градове.

Евреи атакувани в Берлин, бити с колан от трима араби

Евреи атакувани в Берлин, бити с колан от трима араби

Атака на антисемитска основа

Шустер заяви пред ДПА, че Германия трябва да се намеси срещу всички форми на антисемитизъм.

"Не трябва да се толерира нетолерантността", призова той.

През уикенда германският канцлер Ангела Меркел заяви пред израелска медия, че Германия преживява "нов феномен, при който бежанци и други хора от арабски произход носят различна форма на антисемитизъм в страната", въпреки че тя призна, че и преди в страната е имало антисемитизъм.

Еврейски детски градини, училища и синагоги са под постоянна полицейска охрана.

Но в страната има желание за демонстрации в подкрепа на евреите.

Международният комитет за Аушвиц приветства демонстрациите с германци, носещи кипа, но подчерта, че това трябва да бъде едва началото.

Външният министър Хайко Маас призова хората да подкрепят жертвите на антисемитизъм.

Ние никога не трябва да позволяваме антисемитизмът отново да се превърне в ежедневие в Германия, каза той пред вестник Tagesspiegel.

Ако млади хора са заплашвани в нашата държава само заради това, че носят кипа, трябва да сме напълно ясни: те не са сами, добави той.

Всяка атака срещу еврейския живот в Германия е атака срещу всички германци, каза още Маас.

За тази вечер са организирани демонстрации под надслов "Нося кипа" в Берлин, Потсдам, Магдебург и др.