В Трир започна един от най-големите процеси в Германия за организирани киберпрестъпления. Осмината подсъдими , сред които и един българин, са заподозрени, че са обслужвали нелегални сайтове, включително в даркнет, предаде Дойче веле. Те са организирали в бивш военен бункер в Трабен-Трарбах център за обслужване на нелегалните сайтове.

Българинът е бил сред системните администратори. Обвиняеми са също четирима поданици на Нидерландия и трима германци.

Прокуратурата обвинява задържаните в опит за компютърен саботаж и връзка с над 249 000 престъпления.

По-конкретно става дума за възлизащи на милиони сделки за продажба на наркотици, за кибератаки, разпространяване на детска порнография и фалшифициране на пари и документи за самоличност. В бившия бункер на Бундесвера в град Трабен - Трарбах, с пет подземни етажа, подсъдимите са организирали нелегален изчислителен център с над 400 сървъра. Той е разкрит от правоохранителните органи преди година след пет години разследвания.

Бандата е била оглавявана от 60-годишен нидерландец, който купил бункера през 2013 г. и го превърнал в импровизиран изчислителен център, наречен "Кибербункер".

Основният въпрос, който ще се разисква по време на процеса, е дали подсъдимите са знаели за престъпната дейност на своите клиенти - собственици на нелегални сайтове. Само по себе си създаването на център за обработка на данни за поддържането на нелегални сайтове не се смята за престъпление.

За първи път вниманието на съда е обърнато не към престъпниците, осъществявали сделките си в даркнет, а към тези, които са създали условията за извършване на тези сделки. "Това е първият процес с такъв характер", казва главният прокурор Йорг Ангерер от отдела за киберпрестъпления към прокуратурата в Кобленц.