Индонезийците, които нарушават правилата за социална дистанция в столицата, скоро могат да бъдат принудени да чистят тоалетни, за да изкупят вината си, информира АФП.

Почистване на тоалетни е сред наказания, включени към новите правила, които са с цел борба срещу разпространението на коронавируса в Джакарта.

Президентът на Индонезия забрани пътуванията към родни градове

Президентът на Индонезия забрани пътуванията към родни градове

Първоначално уповавайки се на силен имунитет и молитви, страната се сблъска с коронавируса

Излизане навън без маска може да доведе до глоба от 250 000 рупии (17 долара), докато събирането на жители на големи групи може да бъде санкционирано с чистене на обществени места, включително и тоалетни. Те също ще носят жилетка, на която ще пише, че са нарушители на правилата.

Фирмите, пренебрегващи заповеди да затворят или нарушават епидемиологичните правила, могат да бъдат ударени с глоба до 50 милиона рупии.

Рекорден скок на заразените с коронавирус в Индонезия за 24 часа

Рекорден скок на заразените с коронавирус в Индонезия за 24 часа

Общо от началото на епидемията в страната са починали 209 души

Миналия месец Джакарта, където живеят около 30 милиона души, наложи частична блокада заради вируса. Няколко други населени места в Индонезия наложиха подобни ограничения, които обаче се нарушават.

В Индонезия са потвърдени 1007 починали и 14 749 заразени. Но вероятно броят на починалите и заразените е доста по-висок в страната с население от над 260 милиона души.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 281 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,1 млн. случая и повече от 286 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,46 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".