В Иран започна едноседмична предизборна кампания, в която участват повече от 7000 кандидати, които ще се борят за 290 места в иранския парламент, съобщава държавната телевизия, цитирана от радио Свободна Европа.

Парламентарните избори на 21 февруари се разглеждат като битка между твърдолинейните и консерваторите, след като повечето реформатори и умерени кандидати бяха дисквалифицирани.

Космическата ни програма няма военен аспект, категоричен Иран

Космическата ни програма няма военен аспект, категоричен Иран

По думите му всички ирански ракети, които са важна част от отбраната на страната, са с конвенционални бойни глави

Вотът също ще бъде тест за популярността на президента Хасан Рохани, относителен умерен политик, който се опитва да изпълни обещанието си да подобри жизнения стандарт на народа на фона на осакатяващите санкции на САЩ.

Но експерти коментират, че растящото публично недоволство заради икономическите проблеми на Иран и липсата на прозрачност и честен изборен процес вероятно ще допринесат за ниска избирателна активност.

Рохани разкритикува Съвета на пазителите, който проверява кандидатите, след като дисквалифицира хиляди хора, които се регистрираха за участие на изборите, включително и 90 депутати. Но президентът използва речта си преди няколко дни по повод 41 г. от Ислямската революция през 1979 г. да призове иранците да "не бъдат пасивни" въпреки "възможни оплаквания и критика".

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

Заричат се да упражняват по-голям натиск

Върховният лидер аятолах Али Хаменеи също призова за висока избирателна активност. Според него гласуването е акт на патриотизъм във време на нараснало напрежение със САЩ.

Експерти прогнозират, че хардлайнерите в Иран ще доминират в следващия парламент, след като реформаторите се оплакаха, че 90% от кандидатите им са дисквалифицирани.

На изборите през 2016 г. блок на реформаторите и умерените консерватори спечели 41% от 290-те места. Твърдолинейните взеха 29%, а независимите - 28 на сто.

Съветът на пазителите не допусна на изборите повече от 9000 кандидати от над 16 000.

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Техеран има "точна информация" за всички военни и граждански дейности на САЩ в региона, от кораби до отделни войници