Македонската православна църква, която - като държавата - има проблеми с признаването, ще приеме допълнение към името си. Вече се чуват коментари, че новото име на църквата може да е прелюдия към ново име и на държавата, отбелязва "Дойче веле".

С тържествена литургия започна Църковно-националният събор в Скопие, от който се очакват важни решения за бъдещето на Македонската православна църква. Ще бъдат променени гербът и уставът на църквата, така че тази институция, която представлява най-голямата религиозна общност в Македония, да бъде в съзвучие с новия закон за религиозните права и свободи.

В името на МПЦ ще бъде включен и терминът Охридска Архиепископия. Тези планове обаче предизвикаха големи обществени вълнения и дадоха повод за най-противоречиви тълкувания. Включително и за предположението, че по този начин се подготвя почвата за смяна на името на държавата. Главата на МПЦ Стефан обяснява: "Трябва да се знае, че името на църквата е самата тя. Нейната история, нейното настояще и нейното бъдеще."

Според сведущи по църковните дела, македонската църква ще спечели две неща от новото си име. Първо, МПЦ ще защити термина Охридска Архиепископия от евентуални злоупотреби, съответно - от попълзновенията на някои религиозни групи и на съседни църкви. И второ, може би още по-важно, ще си осигури по-добри позиции в лоното на православието, където Македонската православна църква се бори за признание.

Защото с новото име МПЦ ще има по-безпроблемни взаимоотношения с църквите, които още не я признават. Допълнението към името е може би увертюра към една по-интензивна църковна дипломация, която да осигури на МПЦ добра позиция в период, когато се ускоряват преговорите с църковен Белград. Именно от Белград до голяма степен зависи дали МПЦ ще получи пълноправен статут с останалите православни църкви.

Най-вероятно промяната в името на МПЦ просто съвпада по време с интензивните преговори за името на държавата. Правителствената комисия за отношенията с религиозните общности не желае да свързва тези две събития.

"Не бих свързвала двете неща, защото това е предложение на Синода още от 2004 година, повторено многократно след това. Просто в момента има много добри условия за неговото осъществяване", каза за Дойче Веле председателката на комисията Валентина Божиновска.