Няколко дни след проведените в Европа избори за Европейски парламент, които подсилиха позициите на националистите, папа Франциск пристигна в Румъния, на католическата и европейската периферия, за да призове за единство и да се утвърди като световната съвест за опасностите от популизма, пише "Ню Йорк таймс".

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Светия Синод

По време на тридневната си обиколка в бившата комунистическа държава папата ще се опита да намери лек за хилядолетната схизма между Католическата и Православната църква. Но той припомни за общите ценности на Стария континент и подкрепи румънските емигранти и циганското малцинство.

"За да се придвижим напред заедно, като начин за оформяне на бъдещето, се изисква благородно желание да се пожертва нещо от личната визия или да се направи най-доброто в името на по-голям проект", каза Франциск в първата папска визита в Румъния от посещението на Йоан Павел II преди 20 г. Обръщайки се към лидерите на страната, той добави, че сътрудничеството прави възможно безопасно да се напредне към споделени цели.

Вестникът пише, че подобно като в България, където папата беше посрещнат хладно по-рано този месец, Румъния е православна. В страната само 5% са католици.

Папата призова също румънските лидери да загърбят личните интереси и да работят заедно за общото благо, информира "Ройтерс".

Преди дни съд в Румъния осъди лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Папата призова за толерантност към бежанците една от най-враждебните към мигранти нации в света

В реч Франциск похвали постиженията на Румъния през последните 30 г., но отбеляза, че остават проблемите със социалната стабилност и управлението.

Франциск ще използва самолети и хеликоптери, за да посети католиците в Молдова. Той ще посети и католическо светилище в Трансилвания, където има голямо етническо унгарско население.