Дело за сексуално насилие е образувано в САЩ срещу херцога на Йорк принц Андрю по подадената жалба от Вирджиния Робъртс Джуфър, съобщи CNN с позоваване на документи от федералния съд.

Джуфър, която твърди, че е станала жертва на сексуално посегателство от негова страна, заяви пред Би Би Си през 2019 г., че е била въвлечена в това от финансиста Джефри Епстийн, който я е принуждавал да прави секс с приятелите му, включително с британския принц Андрю. Тогава тя е била непълнолетна. Епстийн беше открит мъртъв в затворническата си килия през 2019 г.

САЩ настоява Британия да предаде принц Андрю за разпит като свидетел по делото Епстайн

САЩ настоява Британия да предаде принц Андрю за разпит като свидетел по делото Епстайн

Адвокатите на принца: САЩ търси публичност, вместо да приема предложения за помощ

След публикацията на Би Би Си, Бъкингамският дворец отрече твърденията на Джуфър в изявление пред CNN, в което се казва: "Категорично е отхвърлено, че херцогът на Йорк е имал някаква форма на сексуален контакт или връзка с Вирджиния Робъртс. Всяко твърдение за обратното е невярно и неоснователно."

Херцогът на Йорк се оттегли от публичните си задължения през ноември 2019 г. след катастрофално интервю за Би Би Си, в което заяви, че не съжалява за приятелството си с опозорения Епстийн.

Американските прокурори упрекнаха принц Андрю, че не сътрудничи по случая. Юридическият му екип от своя страна обвини Министерството на правосъдието на САЩ, че търси публичност вместо да приеме предложението помощ. Адвокатите му обявиха, че херцогът на Йорк "поне три пъти е предлагал съдействието си като свидетел".

Принц Андрю не оказва съдействие по случая Джефри Епстайн

Принц Андрю не оказва съдействие по случая Джефри Епстайн

Името му бе забъркано в скандал с непълнолетни проститутки

Припомняме, според твърденията на Джуфър, тя е била принуждавана да прави секс с кралската особа в Лондон, Ню Йорк и на частен карибски остров между 1999 и 2002 година. Тези разкрития бяха направени пред съда като част от процес срещу Епстийн.

Джуфър разкри, че се е запознала с Джефри Епстийн чрез Гислейн Максуел, дъщеря на известния магнат Робърт Максуел, приятелка на Епстийн. С нейна помощ банкерът превърнал непълнолетното момиче в сексуална робиня.

Милиардерът беше осъден на 18 месеца затвор през 2008 година. Той се призна за виновен за сексуални престъпления срещу непълнолетни.

Тогава принцът не е бил призован по случая и не са му повдигани обвинения.

Няколко жени обаче поискаха властите да преразгледат делото срещу Епстийн, тъй като според тях той е избегнал по-сериозни федерални обвинения.

Той беше арестуван отново на 6 юли 2019 г. по обвинения в секс трафик на непълнолетни във Флорида и Ню Йорк. Месец по-късно беше намерен мъртъв в килията си - на 10 август 2019 г. Според медицинската експертиза, той се е самоубил.

Гислейн Максуел беше арестувана през месец юли 2020 г. във връзка със съучастието й в сексуалните престъпления на Максуел. Принц Андрю от своя страна не крие, че с Максуел са дългогодишни приятели и че тя го е запознала с Епстийн,

Повдигнаха нови обвинения срещу Гислейн Максуел

Повдигнаха нови обвинения срещу Гислейн Максуел

Включително в секс трафик на непълнолетни