Днес американски сенатори от Републиканската партия и Демократическата партия ще внесат законодателство с цел да се попречи на Русия да се намесва на изборите в САЩ. Те заплашват да наложат тежки санкции върху банковия, енергийния и отбранителен сектор, както и по отношение на държавния дълг, информира "Ройтерс".

Известен като "Закон за възпиране", законопроектът е поредният опит на американските конгресмени да засилят натиска върху Москва заради поведението на Русия, агресията й срещу Украйна, участието й във войната в Сирия и опитите за оказване на влияние върху изборния процес в САЩ.

Русия знае, че САЩ никога няма да спрат да й налагат санкции

Русия знае, че САЩ никога няма да спрат да й налагат санкции

Според Медведев, няма период в историята без санкции на САЩ срещу Русия

Мерките ще бъдат внесени от сенаторите Крис ван Холен, демократ, и Марко Рубио, републиканец. Те предложиха подобни мерки през миналата година, подкрепени от двете партии, но никога не бяха подложени на гласуване в Сената от лидерите на Републиканската партия, които имат тесни контакти с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според подробностите в законодателството, видени от "Ройтерс", ще се изисква от директора на Националното разузнаване на САЩ да установи в рамките на 30 дни след провеждане на федерални избори дали Русия или други чужди правителства са участвали в действия за намеса на вота.

САЩ с нови санкции срещу Русия заради Скрипал

САЩ с нови санкции срещу Русия заради Скрипал

Те включват мерки срещу банковия сектор

Ако разузнаването установи, че е имало намеса, в рамките на 10 дни ще се наложат санкции върху руски банки и енергийни компании, както и върху дълга на Русия.