Борис Джонсън е призован да "спре да играе руска рулетка" с овцевъдството със заплахите да извади Великобритания от ЕС без споразумение преди визита в Уелс, където ще обещае светло бъдеще пред селското стопанство, пише "Гардиън".

Новият премиер на Обединеното кралство заяви, че "винаги ще подкрепя великите британски фермери" и обеща "Брекзит да работи за тях".

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Борис Джонсън отново отхвърли предпазния механизъм за Ирландия

"Това означава прекратяване на общата селскостопанска политика и сключване на нови търговски споразумения - нашият страхотен хранителен и селскостопански сектор ще бъде подготвен и ще чака да продължи продажбите не само тук, но и по света", обеща Джонсън. "Веднъж щом напуснем ЕС на 31 октомври, ние ще имаме историческата възможност да въведем нови схеми в подкрепа на селското стопанство и ще направим така, че фермерите да получат по-добро споразумение", продължи той.

Джонсън се очаква да посети Уелс. Но преди визитата той е предупреден, че 40% мито върху месото, изнасяно за ЕС, може да доведе до масово избиване на овце.

Хелън Робъртс от Националната асоциация на овцевъдите в Уелс предупреди, че ще настъпи "пълна катастрофа", ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. Според нея подобен развой също така може да доведе до гражданско недоволство сред фермерите.

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Премиерът изложи позицията пред европейските лидери

"Бих искал да спре да си играе на руска рулетка с индустрията", призова тя. Робъртс подозира, че ще има големи протести на фермери, включително блокиране на пътища с трактори и друга земеделска техника.

Минет Батърс, председател на Националния съюз на фермерите, коментира, че няма да има пазар за 40% от британското агнешко месо в случай на Брекзит без сделка. Тя поясни, че масовото клане е последното нещо, което иска съюзът, но за да се избегне това, правителството трябва да принуди болниците, училищата и други обществени органи да купуват агнешко.

Проучване от миналата седмица е установило, че износът на телешко и агнешко от Острова за ЕС може да спадне с 92.5%. В случай на Брекзит без споразумение внезапно ще спре доставката на 37 000 заклани животни за Европа седмично заради стриктните правила на ЕС за внос, които изискват документи за селскостопанския износ. Това води до предположението, че ще се наложи масово клане на животни и необходимостта от държавна помощ за фермерите, тъй като някои от тях печелят 13 000 лири на година.