Южнокорейски активисти изгориха флага на КНДР по време на демонстрация до театър, където е запланувано сестрата на лидера Ким Чен-ун и държавният глава на Южна Корея да присъстват на музикален концерт, съобщава АФП.

140-членният севернокорейски оркестър Samjiyon изнася концерт в Сеул като част от споразумение между двете държави, което включва участие на КНДР на провеждащите се в Южна Корея Зимни олимпийски игри.

Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея на разговори в Пхенян

Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея на разговори в Пхенян

Подобни срещи между лидерите на двете държави бяха проведени през 2000 и 2007 г.

Вчера Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея Мун Дже-ин на среща в Пхенян.

Но помирителният подход на Мун разгневи консерваторите, които го обвиниха, че симпатизира на Северна Корея.

Присъствието на тези червени комунисти в центъра на Сеул е пълно унижение, скандира един от десетките демонстранти, които носеха лозунги, осъждащи Мун и Ким Чен-ун.

"Ние сме срещу грозната политическа Олимпиада", пише на един от банерите.

Протестиращи в Южна Корея изгориха флага на КНДР и портрет на Ким Чен-ун

Протестиращи в Южна Корея изгориха флага на КНДР и портрет на Ким Чен-ун

Стотици протестиращи срещу КНДР влязоха в стълкновение с полицията

Някои от протестиращите запалиха знамето на КНДР преди полицията да се намеси, а други скандираха "Нека разкъсаме Ким Чен-ун до смърт", късайки портрети с вожда на Северна Корея.

Протестиращите също обвиниха Мун, че е позволил на Северна Корея да прокарва "пропагандата си" в Сеул и да подкопава военния съюз със САЩ.

На днешния концерт - вторият концерт и последното мероприятие, се очаква да има южнокорейски поп песни и севернокорейска музика. На концерта ще присъстват сестрата на вожда на КНДР Ким Йо-чен и церемониалният 90-годишен президент на КНДР Ким Йон-нам.

Общественият интерес е голям. Близо 120 000 души са пожелали да си закупят 1000 билета.

Социологическо проучване от миналата година показва, че почти 50% от южнокорейците на възраст над 60 г. вярват, че двете Кореи могат да се обединят, докато едва 20,5% от тези в 20-те си години са съгласни.