На експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили в затвора са давани психотропни препарати, съобщи пред портала "Грузия Online" директорката на Център "Емпатия" Мариам Джишкариани.

"Не искам да назовавам конкретния препарат, за който става дума. Това е невролептик, който се използва при психотични състояния. Всички са наясно, че Михаил Саакашвили не е страдал от психоза. Този препарат е вписан в медицинския картон в затвора в Рустави, както и в медицинската документация в Гори. (След като състоянието на Саакашвили се влоши драматично вследствие на гладната му стачка, той беше преместен във военна болница в грузинския град Гори - б.ред.) Ние поискахме документацията (...), искаме да видим дозировката." - посочва Джишкариани.

Саакашвили е преместен във военна болница

Саакашвили е преместен във военна болница

В условията на нарастващ международен и вътрешен натиск...

Тя допълва, че вероятно ще се наложи да бъде сезиран Европейският съд в Страсбург, за да се установи дали всичко това е извършено преднамерено или не. Същевременно тя подчертава, че при всички случаи "неадекватното прилагане на препарати в институция за изтърпяване на наказание се приема за фармакологично изтезание".

По думите й, засега състоянието на Саакашвили не позволява той да бъде преместен в друго заведение. Диагностиран е със синдром на Вернике и посттравматичен стрес.

Напомняме, на 1 октомври Саакашвили обяви гладна стачка в знак на протест срещу задържането му.

Лекарите от консилиума под егидата на грузинския омбудсман Нино Ломджария, които следят здравето му, излязоха с информация, че вследствие на гладната стачка политикът е развил "едно от най-тежките усложнения - конвулсии, предизвикани от енцефалопатия на Вернике".

Саакашвили ще се възстановява с месеци

Саакашвили ще се възстановява с месеци

Прекрати гладната си стачка в затвора, след като се влоши състоянието му

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че той е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъде предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.