Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили ще се възстановява няколко месеца след гладната си стачка в затвора. Това заяви пред репортери във вторник личният лекар на политика Николоз Кипшидзе. Изявлението му бе направено след прегледа на ексдържавника във военната болница в град Гори, където той бе настанен преди дни, след като загуби съзнание, предаде ТАСС.

"Той има обща слабост. Той е слаб, като всеки човек след заболяване. В това няма нищо изненадващо, каза Кипшидзе. Според лекаря изследванията на политика са "в рамките на нормалното". Разбира се, нещо все още трябва да се коригира. Ще повторя още веднъж, рехабилитацията е дълъг процес. Няма да приключи за четири-пет дни. Ще отнеме няколко месеца", каза Кипшидзе.

Властите обещават лечение за Саакашвили във военна болница, ако следовниците му спрат протестите

Властите обещават лечение за Саакашвили във военна болница, ако следовниците му спрат протестите

Той е с тежко усложнение…

Бившият грузински лидер беше разпитан и от членове на съвета към грузинския омбудсман. Според тях Саакашвили се оправя, но остава много да се направи за пълното му възстановяване.

Припомняме, че Саакашвили по-рано тази седмица прекрати гладната си стачка, която започна през октомври, след като бе арестуван от властите и пратен в затвора. След 8 години емиграция Саакашвили се върна в Грузия на 1 октомври, за да участва в опозиционни протести, но веднага бе задържан.

В началото на ноември политикът беше преместен в затворническа болница, където по думите му с него се отнасят зле и животът му е изложен на риск. На 17 ноември лекарският консилиум, който следи здравето му, предупреди, че той може да изпадне в кома, ако не бъде прехвърлен незабавно в реанимационно отделение на по-добре оборудвана болница.

По-рано властите отказваха да преместят експрезидента от затворническата болница. Председателят на управляващата партия "Грузинската мечта" Ираклий Кобахидзе заяви, че "искането Саакашвили да бъде преместен в градска клиника... преследва конкретна цел". Той твърдеше, че привържениците му ще направят всичко, за да се възползват от преместването и да го освободят.

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Гладната му стачка продължава вече 48 дни

Преди дни експрезидентът заяви, че ще се вслуша в призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати гладната стачка, ако бъде преместен в цивилна клиника. Досега властите твърдяха, че няма такава необходимост.