Ваксината на Pfizer/BioNTech може би е с по-малка ефективност при хората със затлъстяване, сочи ново проучване, цитиранo от "Гардиън".

Италиански изследователи са открили, че здравните работници със затлъстяване произвеждат само половината антитела при втората доза в сравнение със здравите хора. Въпреки че е твърде рано да се каже какво означава това за ефективността на ваксината, може би хората със затлъстяване се нуждаят от още една доза, за да се защитят от коронавируса.

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява със 75% безсимптомните случаи

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява със 75% безсимптомните случаи

Това означава, че ваксината може съществено да ограничи разпространението на вируса

Предишни проучвания показаха, че затлъстяването - определя се с Индекс на телесна маса (ИТМ) над 30, което означава затлъстяване в различните си степени - увеличава риска от смърт вследствие на заразяване с коронавирус с близо 50% и риска от приемане в болница със 113%.

Може да се дължи на това, че хората със затлъстяване често имат придружаващи заболявания като сърдечни проблеми или захарен диабет тип 2, което допълнително увеличава риска, но затлъстяването също може да причини промени с метаболизма като инсулинова резистентност и възпаление, което затруднява тялото да се бори с инфекциите.

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer/BioNTech да се съхранява при -20 градуса

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer/BioNTech да се съхранява при -20 градуса

Температурата във фармацевтичните фризери обикновено е -20 градуса

Това постоянно състояние на ниска степен на възпаление може също да отслаби някои имунни отговори, включително тези, задействани от T- и B-клетките, които задействат защитен отговор след ваксинация. Отделно проучване показва, че противогрипната ваксина е само наполовина ефективна при хората със затлъстяване в сравнение с тези, които са със затлъстяване.

Новото проучване е първото пряко доказателство, че вероятно възниква същият проблем и с ваксините срещу коронавируса.

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 94% ефективност при проучване с 1,2 млн. души

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 94% ефективност при проучване с 1,2 млн. души

Това потенциално е ключов момент за държавите

Алдо Венути от Istituti Fisioterapici Ospitalieri в Рим и колегите му са оценили отговора на антителата след поставяне на две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech при 248 здравни работници. 99,5% са развили отговор на антитела и този отговор е по-силен от тези при хората, които са прекарали вируса. Но ефективността е по-ниска при хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Отделно проучване с бразилски здравни работници разкрива, че повторно заразяване с коронавирус е по-често срещано при хората с наднормено тегло.