Няма защитени държави, и най-голямата, и най-силната държава – САЩ, пострада. Това каза в студиото на bTV Валентин Радев, военен експерт, бивш заместник-министър на отбраната, а сега депутат.

„Сега страдаме и ние в Европа, въпреки че сме достатъчно силни. Белгия е една държава, където се отделят много средства за службите за сигурност”.

С миграционния поток идват и хора, които вършат такива неща и всички трябва да сме готови за това, допълни Радев.

Терористите целят едно и също. Всички терористи по света правят това – те искат максимум жертви, максимум разрушения, и да занимават максимално медиите и да се чуят техните искания евентуално или това, от което страдат.

Хубавата новина е, че те отново действат с пояси. Искам да припомня, че в Париж те действаха с едно специално вещество, което сами си правят подръчно. Добрата новина в случая е, че те не могат да стигнат до истинските, зли неща, които се намират в армиите, в полициите. Сега, надявам се, и всички експерти внимателно следим информацията, която ще излезе след дни предполагам – какви точно взривни вещества са направили тези пояси на шахид.

Ако отново са с такива, това означава, че службите работят поне до там добре, че да не стигат тези взривни вещества, детонатори и т.н., неща, с които се правят много по-мощни бомби, до тях. Това е добрата новина. Лошата е, че успяват да стигнат до такива места и да ударят мирно население.

Ако кажа, че България ще успее да се справи с подобна ситуация, ще подведа и вас, и зрителите. Ние се надяваме, че ще успеем, правим всичко възможно. И премиерът днес го каза, и службите работят. Началникът на отбраната не дойде в парламента, тъй като е на заседание на Оперативния щаб в Министерство на вътрешните работи заради учението”.

България трябва да прави това, което правеше досега – добре да пази границите от мигрантите, те да ни заобикалят, каза експертът.

„Това трябва да правим и разбира се всички служби, те знаят много добре, имаме законодателство, да спазват правилата, да спазват тази стратегия за превенция, която сме написали миналата година, 2015 – 2020 година срещу радикализма и тероризма. Там са разписани нещата, има план за действие. Всичко това трябва да се прави”.