Президентът на Бразилия Жаир Болсонару понесе големи загуби на балотажа на местните избори. Само петима кандидати за кметове, подкрепяни от президента, победиха на изборите и нито един от тях не е във важен град, информира АП.

Най-голямото поражение за държавния глава е в родния му град Рио де Жанейро, където кметът Марсело Кривела изгуби на балотажа от лявоцентристкия кандидат Едуардо Паеш с 64% срещу 36 на сто. Паеш бе кмет на града от 2009 до 2016 г. Кривела многократно използва президента по време на предизборната си кампания.

Поражение за Болсонару на местния вот в Бразилия

Поражение за Болсонару на местния вот в Бразилия

Бързо се разграничи от лошите резултати на подкрепяните от него кандидати

Друга голяма загуба за Болсонару е във Форталеза, петият най-многолюден град в Бразилия, където малко известният лявоцентристки кандидат Сарто Ногуейра победи Вагнер Гомеш с 51,5% срещу 48,5 на сто. Гомеш водеше на социологическите проучвания преди да започне кампанията и често изразяваше подкрепата на държавния глава, но в последните дни от кампанията се дистанцира от държавния глава.

Подкрепян от Болсонару кандидат също изгуби в Белен в Амазонка.

Кандидатите на президента се представиха слабо още на първия тур на местните избори преди две седмици.

В Сао Пауло, метрополис с повече от 12 милиона души, най-големият град в страната, подкрепяният от Болсонару кандидат завърши на четвърта позиция с едва 10% подкрепа. Балотажът бе между двама критици на президента. Дясноцентристкият кмет Бруно Коваш лесно спечели с 60% срещу 40% срещу кандидат на социалистите.

Други кандидати, поддържани от Болсонару, също изгубиха на балотажа с голяма разлика в Бело Оризонти, Рисифи и Манаус. Кандидатът на президента изгуби и в Сантос.