Германският външен министър Хайко Маас смъмри военния министър Анегрет Крамп-Каренбауер, след като изненада коалиционните си партньори с предложение за международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия, информира ДПА.

В началото на седмицата Анегрет Крамп-Каренбауер предложи зона за сигурност в Северна Сирия, която да бъде под охраната на международни сили.

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

Тръмп направи няколко некоректни или подвеждащи изявления

Имайки предвид достигнатото между Русия и Турция споразумение за съвместен патрул в Северна Сирия, Маас коментира пред телевизионните канали RTL и n-tv, че е разумно да се изчакат резултатите от тази среща.

Маас също критикува факта, че Крамп-Каренбауер не се е консултирала с него. "Дискусията не започна добре с начина, по който беше отправено предложението. Това е очевидно", отбеляза той и добави, че коалицията, в която участват Социалдемократическата партия и Христинядемократическият съюз, трябва да бъде "наясно с отговорността" си.

Германия също трябва да отговори на международните очаквания. Едно от тези очаквания е, че федералното правителство работи като едно цяло, когато излиза с такива предложения, категоричен Маас.

Тръмп: Голям успех в Сирия, кюрдите са в безопасност, благодаря ви

Тръмп: Голям успех в Сирия, кюрдите са в безопасност, благодаря ви

Голям успех на границата Турция/Сирия

"Тя не направи това, трябваше да бъде сторено различно. И поради тази причина ние трябва да изясним това сега. Също става въпрос за доверие в германската външна политика", продължи външният министър.

Маас каза, че очаква Крамп-Каренбауер да направи по-конкретни предложенията си днес.

"И разбира се ние искаме да знаем: Какво означава за германския Бундесвер?...Колко войници сте готови да изпратите или сте готови само да поемете въздушното разузнаване? И ние трябва да сме наясно с това предварително, за да вземем решение", попита той.

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Сирийското правителство създава 15 гранични поста с Турция

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е разговарял с германския военен министър за предложението й, но подчерта, че повече информация е необходима.