Върховният съд на Бразилия отхвърли предложение на правителството и позволи да продължи процедурата по гласуване на импийчмънт в неделя, съобщава „Блумбърг”.

Най-голямата бразилска партия гласува за импийчмънт на Русеф в неделя

Най-голямата бразилска партия гласува за импийчмънт на Русеф в неделя

Почти всички депутати

Припомняме, вчера стана ясно, че най-голямата партия в долната камара на бразилския парламент ще гласува за отстраняването на президента Дилма Русеф в неделя.

На специално заседание таз нощ бразилският съд отхвърли аргументите на главен прокурор Жозе Едуардо Кардозо, че импийчмънт процедурата е незаконна и администрацията не е получила право на адекватна защита.

Осем срещу двама съдии отсъдиха срещу искането на правителство по време на дълго и изтощително заседание. Те също решиха, че Конгресът не може да взема решение по обвинения, които не са включени в оригиналната молба по импийчмънт, приета през декември.

Ние не успяхме да спечелим, но от друга страна ние установихме ограничения в процедурата по импийчмънт, каза Кардозо.

Според анализатори Русеф най-вероятно ще загуби битката, тъй като има достатъчно гласове в долната камара срещу президента.

Самото решение на президентството да подаде жалба е знак на отчаяност, отбелязват експерти.

Очаква се долната камара на бразилския парламент да започне да гласува в неделя следобед, а след това случаят ще бъде изпратен в Сената.