В понеделник Върховният съд на САЩ реши и отхвърли последното от трите дела, заведени от бившия президент Доналд Тръмп за оспорване загубата му на изборите, с което приключва съдебният му опит да задържи властта, съобщава "Ройтерс". 

Съдът без коментар отхвърли жалбата на Тръмп, който оспорваше хиляди бюлетини, подадени в Уисконсин, където загуби от демократа Джо Байдън с повече от 20 000 гласа. Байдън стана президент на 20 януари.

Камарата на представителите на САЩ прокара изборна реформа

Камарата на представителите на САЩ прокара изборна реформа

Законопроектът For The People Act е топ приоритет на демократите

Това бе последното от трите дела, подадени във Върховния съд в края на президентството на Тръмп. Съдът на 22 февруари отхвърли другите две - за Уисконсин и едно, свързано с гласуването в Пенсилвания, друг ключов щат, който Тръмп загуби.

Вече бе ясно, че върховният съд, в който има трима съдии, назначени от Тръмп, няма намерение да се намесва в делата, заведени от неговите съюзници, тъй като не е действал пред Конгреса на 6 януари, при удостоверяване победата на Байдън. Това официално действие бе прекъснато, когато подкрепяща Тръмп тълпа щурмува Капитолия.

Съдът в понеделник отхвърли и друго дело, свързано с изборите, заведено от съюзника на Тръмп Лин Ууд, който поиска съдиите да блокират балотаж за Сената на 5 януари в Джоржия. Демократите спечелиха, като им даде контрол над Сената.

Ново дело срещу Тръмп заради щурма на Капитолия

Ново дело срещу Тръмп заради щурма на Капитолия

Заведено е от конгресмен от Демократическата партия