Върховният съд на САЩ се въздържа от решение по важен случай с правата на трансполовите, свързан с достъп до тоалетните в средно училище във Вирджиния. Съдът върна случая на по-долна инстанция, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени наредби, които защитават трансполовите ученици, съобщава Ройтерс.

Адвокатите на трансполовия ученик Гавин Грим, който е от женски пол, но се идентифицира като мъж, поискаха съдът да реши случая въпреки действията на администрацията на Тръмп на 22 февруари. Преди съдът беше насрочил случая за 28 март.

Обаче в кратко решение Върховният съд отбеляза, че случаят е върнат в Четвърти окръжен апелативен съд на САЩ в Ричмънд за допълнително разглеждане във връзка с издадения от администрацията документ с препоръки.

Миналата година съдът във Вирджиния реши в полза на Грим.

Грим съди местен училищен орган, за да си спечели правото да използва тоалетните за момчета в училището. Според Грим отказът на училището да му позволи да използва тоалетните за момчета нарушава федералния закон срещу дискриминация и конституцията на САЩ му гарантира защита според закона.

През април 2016 г. Четвърти окръжен апелативен съд реши в полза на Грим, позовавайки се тълкуванието на закона срещу дискриминация от страна на администрацията на Обама. Сега съдът има възможност втори път да вземе решение по спора.

Администрацията на Тръмп отмени ключови протекции за трансполови ученици, приети от президента Барак Обама миналата година, които позволяваха използването на тоалетни според половата идентичност.

В препоръките на Обама се казва, че трансполовите ученици са защитени от федерален закон, който забранява полова дискриминация в образованието. Администрацията на Тръмп остави самите щати да решават.