Вчера Европейският парламент ратифицира споразумението с Великобритания за Брекзит. Утре в полунощ Великобритания напуска Европейския съюз след 47-годишно членство.

Тъжен ден за много, момент за празненства за други.

"Гардиън" представя възходите и паденията по време на британското членство:

1972 - Тед Хийт подписа споразумението за присъединяване на Великобритания

През 1972 г. сър Едуард Хийт, тогавашният премиер на Обединеното кралство, се подписа под договора за присъединяване към Европейската икономическа общност, което влиза в сила от 1 януари 1973 г.

"Това, което диктаторите не успяха да постигнат със сила, демокрациите го направиха с мирно съгласие..и гласът на европейската цивилизация, толкова безмълвен от Втората световна война, ще може да заговори по обединен начин", обяви тогавашният британски еврокомисар Джордж Томсън.

1975 - Маргарет Тачър каза "да"

Маргарет Тачър призова Великобритания да гласува с "да" на референдум за оставане в Европа...преди да каже "не, не, не" на председателя на Европейската комисия Жак Делор през 1990 г. във връзка с планове за разширяване на пълномощията и компетенциите на Европа по национални политически въпроси.

Семената на евроскептицизма бяха посети години по-рано, когато "Желязната лейди" нахлу във френския кралски дворец Фонтенбло с искане, както тя го каза по-рано, "нашите пари обратно" от Европейската общност.

1999 - първа реч на Найджъл Фараж

"Нашите интереси са най-добре обслужвани, когато не си член в този клуб. Равнопоставенността е на такова ниво, каквото и палубата на Титаник след удара в айсберг".

2010 - Фараж глобен

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство беше глобен с 2700 лири, след като отказа да се извини на белгийския председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "Не искам да бъда груб, но вие имате харизмата на мокър парцал и излъчване на дребен банков чиновник", обяви Фараж.

2017 - Фараж наречен лъжец в парламента

Евродепутатът Себ Данс държеше плакат "Той те лъжи" зад Найджъл Фараж, докато лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство защити забрана на президента на САЩ Доналд Тръмп да не се допускат мюсюлмани в страната.

2019 г. депутат от Шотландската национална партия - "Моля ви, оставете светнато за Шотландия".

Той смяташе, че може да му е последната реч и два дни преди първоначалният ден на Брекзит, 27 март, Алин Смит се извини за поведението на някои свои колеги през годините и обяви: "Не ви моля да разрешите нашите вътрешни дискусии. Моля ви да оставите светнато, за да можем да намерим пътя си към дома".

Юни 2019 - партия "Брекзит" с презрително отношение към Европейския парламент

Евродепутатите от партия "Брекзит" обърнаха гръб по време на европейския химн, "Ода на радостта", след избирането им на изборите за Европейски парламент, което те мислеха, че никога няма да се случи.