Вече 6 страни в Европа съобщават за деца с извънредно тежки симптоми, подобни на COVID-19. Случаи на заболяването са установени в Германия, Франция, Швейцария и Испания, съобщава Дойче веле. По-рано беше съобщено за заболели деца във Великобритания и Италия. Има смъртни случаи.

При някои от децата тестовете за коронавируса Sars-CoV-2 са положителни, но не при всички.

Симптомите на заболяването напомнят тези на синдрома на Кавазаки: възпаление на съдовата система, треска, често и обриви.

По данни на Райнхард Бернер от университетската клиника в Дрезден, в Германия са потвърдени най-малко два случая. По думите му, засега не е ясно дали заболяването наистина е свързано с коронавируса.

В университетската клиника в Женева са приети три деца с такива симптоми. Едното от тях е оздравяло, друго е в интензивно отделение, а третото се лекува в стационар.

Според швейцарския експерт Даниел Кох, който е упълномощен по въпросите на коронавируса, може да става дума за имунна реакция при инфектиране с коронавирус.

През последните дни във Франция са диагностицирани над 10 деца на различна възраст с треска и възпаление на съдовете, като и френските лекари смятат, че не е изключено болестта да е свързана с коронавируса.

Тежко заболяване сред малки деца и връзка с COVID-19 в Британия и Италия

Тежко заболяване сред малки деца и връзка с COVID-19 в Британия и Италия

"Има починали деца, които не са имали основни здравословни състояния"

Беше съобщено също за подобни случаи в Италия и Испания. Във Великобритания са установени около 20 случая на заболяването.

СЗО също обърна вниманието към заболелите деца.

"Знаем, че децата обикновено боледуват по-леко (от COVID-19 - бел. ред.), но при някои протичането на болестта е доста тежко, някои умират", коментира представителката на организацията Мария ван Керхове.